Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Επιβεβαιώνει ο ΥΕΘΑ για C-130 από ΗΠΑ και συντήρηση των μεταγωγικών στο Ισραήλ

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν δει χθες το φως της δημοσιότητας για προμήθεια C-130 από τις ΗΠΑ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και έδωσε επιπλέον πληροφορίες για την συντήρηση των Ελληνικών C-130 από το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών:

«Αποφασίσαμε ότι πρέπει να επεκτείνουμε και τις δυνατότητες του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών. Τα C-130 είναι το κύριο στοιχείο αυτού του στόλου μαζί με τα C-27, ένα αεροσκάφος από κάθε τύπο αναπτύχθηκε τις περασμένες ημέρες στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων στο Σουδάν, μια επιχείρηση που δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Και πετυχαίνει όταν υπάρχει σχεδιασμός. Ο σχεδιασμός υπήρξε εδώ από τον Αρχηγό. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Εγώ παρακολουθούσα όχι εκ του σύνεγγυς θα έλεγα, από ένα άλλο μέτωπο στο οποίο επιχειρούσα, αυτό της εκλογικής μου περιφέρειας, αλλά παρακολουθούσα και ενημερωνόμουν φυσικά.

Τα C130 λοιπόν είναι ένας στόλος ο οποίος τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, είναι μεγάλη κουβέντα να την αναπτύξω, κυρίως όμως λόγω της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξής τους, γιατί ένα μέσο δεν αρκεί να το προμηθεύεσαι, πρέπει να έχεις και τον τρόπο να το υποστηρίζεις, να το συντηρείς, να το αναβαθμίζεις όπου χρειάζεται.

Είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες (στα C-130). Αναζητήσαμε λύσεις όλο αυτό το διάστημα και δρομολογήσαμε κάποιες λύσεις. Μία απ’ αυτές ήταν να δούμε κατά πόσον υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων επιπλέον αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω του προγράμματος του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, από το οποίο πρόγραμμα έχουμε αποκτήσει πάρα πολλά συστήματα. Θυμίζω τα ελικόπτερα «Kiowa Warrior», τα 1.200 τροχοφόρα τεθωρακισμένα Μ-1117 που ήδη αναπτύσσονται τα μισά από αυτά που έχουν παραληφθεί στα νησιά και άλλα.

Και C-130 λοιπόν, μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση, προφανώς θα υπάρξει η σχετική διαπραγμάτευση για να διαπιστωθούν όλα αυτά, δύο τον αριθμό, προκειμένου να βελτιώσουμε αυτή την ώρα που οι δυνατότητες υποστήριξης του ήδη υπάρχοντος στόλου δεν είναι αυτές που θα θέλαμε κι εκεί ακριβώς είναι κομβικός ο ρόλος της ΕΑΒ και των δυνατοτήτων που έχει να υποστηρίζει και να διαθέτει στην Πολεμική Αεροπορία κάποια αεροπλάνα. Και δύο C-130 λοιπόν, από τα EDΑ.

Επιβεβαιώνει ο ΥΕΘΑ για C-130 από ΗΠΑ και συντήρηση των μεταγωγικών στο Ισραήλ
Photo By Tony Hisgett from Birmingham, UK – C130 2, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49825787

Θυμίζω από τον υπάρχοντα στόλο έχουμε κάποια που πετούν, ένα από αυτά επιχείρησε, άλλα δύο είναι στην NSPA, τη NATOϊκή υποδομή συντήρησης οπλικών συστημάτων, όπου εκεί βέβαια η ουρά είναι μεγάλη, άρα αργεί η απόδοσή τους στη χώρα (γιατί είναι όλες οι χώρες Κράτη-Μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν τις ανάγκες τους) θα πάρουμε όμως ένα μέσα στο χρόνο που έρχεται.

Ένα είναι στο εργοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Θα αποδοθεί και αυτό τους επόμενους μήνες, επομένως ανεβαίνουμε, βελτιώνουμε τους αριθμούς μας, πάντα όμως πρέπει να αναζητήσεις βέλτιστες λύσεις. Όταν λοιπόν οι Αμερικανοί σου προσφέρουν δύο με ευνοϊκούς όρους από το μεταχειρισμένο τους απόθεμα, δεν έχεις παρά να δεχθείς την προσφορά. Και θυμίζω είναι και τα τρία που έχουμε αναθέσει τη συντήρησή τους στο Ισραήλ, αυτές τις μέρες γίνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών…» είπε σε σημεία της απάντησης του ο ΥΕΘΑ στον Δημοσιογράφο κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

AT-1K Raybolt: Ο σύγχρονος αντιαρματικός πύραυλος της νότιας Κορέας + ΒΙΝΤΕΟ

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα στον χώρο της...

Φρεγάτες Τύπου ‘S’ (Kortenaer / Standard): Οι φρουροί του Αιγαίου

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Ναυτική Κυριακή» θα...

Η κατάρριψη του F-117A στις 27/3/1999 από τους Σέρβους (Γιουγκοσλαβία)

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, στις 27 Μαρτίου 1999...

Η Αίγυπτος πλησιάζει την Τουρκία ή την Ελλάδα; | ΕΡΕΥΝΑ

Τις τελευταίες μέρες πολλά ΜΜΕ και ιστοσελίδες στην Ελλάδα...

F126: Το μελλοντικό «θηρίο» του Γερμανικού Ναυτικού

Η Φρεγάτα 126 (F126) αποτελεί το αποτέλεσμα ενός προγράμματος...

FDI HN: Η αντιβαλλιστική διάσταση των νέων φρεγατών μέσω των ASTER-30

Ο ερχομός των νέων φρεγατών κλάσης «ΚΙΜΩΝ» (FDI HN)...

Εξελίξεις