ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ: Μην πατήσετε το πόδι σας στην Καμπούλ

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ: Μην πατήσετε το πόδι σας στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τρίτη την Τουρκία να μην παρατείνει την παρουσία στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εγκαταλείψουν τη χώρα, επιμένοντας ότι η απόφαση είναι “καταδικαστέα”.

“Η απόφαση… είναι μη συνετή, είναι παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας και ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα”, ανέφερε η οργάνωση σε δήλωσή της, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για παροχή ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όταν φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις τον επόμενο μήνα.

“Θεωρούμε την παραμονή ξένων δυνάμεων στην πατρίδα μας από οποιαδήποτε χώρα με οποιοδήποτε πρόσχημα ως κατοχή”, ανέφεραν οι Ταλιμπάν.

Όσο αποσύρονται οι αμερικανικές δυνάμεις, οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τον έλεγχο όλο και μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν και πλέον έχουν καταλάβει σχεδόν όλες τις επαρχιακές περιοχές και απομένει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τις πόλεις.

Αυτό φυσικά θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από τα βουνά και τις ερήμους όπου πολεμούν ως τώρα, γι’ αυτό το λόγο έχουν καλούν τους πολίτες να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν και να επιβάλουν το ισλαμικό καθεστώς.

Οι Ταλιμπάν έχουν απευθύνει ξανά προειδοποίησεις ενάντια στις προθέσεις της Τουρκίας να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Στην πρώτη τους προειδοποίηση πριν περίπου δύο εβδομάδες είχαν πει πως η παραμονή οποιωνδήποτε δυνάμεων στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα αντιμετωπίζεται ως εισβολή.

Βλέποντας πως δεν υδρώνει το αυτί των Τούρκων, η οργάνωση πλέον απευθύνει τις προειδοποιήσεις ξεκάθαρα προς την Τουρκία σε μια προσπάθεια να την αποτρέψει από τα σχέδια της να ασκήσει έλεγχο και στο Αφγανιστάν.

Share
Translate »