Η δήλωση του προεδρου των ΗΠΑ έρχεται αρκετούς μήνες αφότου οι δύο χώρες ήταν στα πρόθυρα ανοιχτών εχθροπραξιών μετά από την επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που σκότωσε τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό Qasem Soleimani ενώ ο τελευταίος επισκέφθηκε το Ιράκ σε διπλωματική αποστολή τον Ιανουάριο του 2020.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι έδωσε το πράσινο φως στο αμερικανικό ναυτικό να επιτεθεί και να βυθίσει μικρά ιρανικά στρατιωτικά σκάφη εάν αρχίσουν να παρενοχλούν τα αμερικανικά στρατιωτικά πλοία.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές ότι τα λεγόμενα ιρανικά ταχύπλοα πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά στα αντιτορπιλικα τους και τα αεροπλανοφορα που περιπολούν την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Στις 15 Απριλίου, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι μια ομάδα 11 σκαφών από το Ναυτικό Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα του Ιράν (IRGC) παρενόχλησε τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στον βόρειο Περσικό Κόλπο.
“Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της IRGC διέσχισαν επανειλημμένα τις πλώρες και τις πρύμνες των αμερικανικών σκαφών σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση και υψηλές ταχύτητες”, ανέφερε μια δήλωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι μερικά πέρασαν εντός 50 γιαρδών από την πλώρη του εκστρατευτικού κινητού πλοίου βάσης USS Lewis. Β. Puller και σε απόσταση 10 γιαρδών από λέμβο Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έθεσε το ζήτημα των ιρανικών σκαφών που φέρεται να παρενοχλούν αμερικανικά σκάφη στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρώην αρχηγό του Πενταγώνου Τζέιμς Ματς να καταλήξει σε σχέδιο για την αντιμετώπιση ιρανικών «ταχύπλοων».