Γροιλανδία: Οι ΗΠΑ ενισχύουν την επιρροή τους στο νησί

Από Nemesis HD
2 Λεπτά Ανάγνωσης

Ενώ η περσινή προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αγοράσει τη Γροιλανδία δεν ευοδώθηκε, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της στο μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν «ουσιαστικό πακέτο οικονομικής στήριξης» για τη Γροιλανδία, έγραψε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Δανία, Κάρλα Σαντς, σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Altinget.

Σύμφωνα με την κ. Σαντς, το πακέτο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη.

«Επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε με ολόκληρο το δανικό βασίλειο, ώστε να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και να τονώσουμε έτσι τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Αρκτική», έγραψε η κ. Σαντς.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν πρόσφατα προξενείο στη Γροιλανδία, με την ελπίδα να γίνουν ο προτιμώμενος εμπορικός εταίρος της στην Αρκτική.

- Advertisement -

Η κ. Σαντς έγραψε ότι το προξενείο στην πρωτεύουσα Νουούκ θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για αυξημένη, καθημερινή επαφή με τους Γροιλανδούς.

Πρόσθεσε ότι τον τελευταίο χρόνο ένας Αμερικανός διπλωμάτης ταξίδευε στη Γροιλανδία για να ανταλλάξει απόψεις και να δημιουργήσει επαφές με κάθε είδους ανθρώπους, φοιτητές, επιχειρηματίες και εκπροσώπους τόσο της πολιτείας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Τώρα που η διπλωματική μας παρουσία γίνεται μόνιμη, ελπίζουμε να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ, της Γροιλανδίας και της Δανίας», έγραψε η κ. Σαντς.

Σύμφωνα όμως με τους Συντηρητικούς της Δανίας, οι ΗΠΑ εργάζονται «αρκετά ανοιχτά» για να υπονομεύσουν την ενότητα του Βασιλείου.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται ανοιχτά για να υπονομεύσουν την ενότητα του Βασιλείου. Υπάρχει ένα όριο και, στο τέλος, μπορεί να μην είναι καν παρούσες στη Γροιλανδία, εκτός αν βάλουν αυτή την ατζέντα στον πάγο. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών, Ράσμους Γιάρλοφ.

- Advertisement -

Πηγή: Sputnik

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR