Αρχική ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΣ ΙΡΑΚ: “ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ, ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ”

ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΣ ΙΡΑΚ: “ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ, ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ”

US President Donald Trump attends a multilateral meeting on Venezuela in New York, September 25, 2019, on the sidelines of the United Nations General Assembly. (Photo by SAUL LOEB / AFP) (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Την Παρασκευή, η Ουάσινγκτον απέρριψε το αίτημα του Ιράκ να αποσύρει τα στρατεύματά της, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά την δολοφονία ιρανικού διοικητή στη Βαγδάτη και ανέφερε ότι διερευνά πιθανή επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ εκεί.

Παράλληλα, επιδιώκοντας να αυξήσουν την πίεση στον εχθρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες εν τω μεταξύ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν, απαντώντας σε μια επίθεση εναντίον στρατιωτών των ΗΠΑ στο Ιράκ από την Τεχεράνη ως αντίποινα για το θάνατο του στρατηγού Qassem Soleimani.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι το Ιράν πιθανότατα σχεδίαζε να επιτεθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και σκόπευε να χτυπήσει τέσσερις πρεσβείες των ΗΠΑ όταν σκοτώθηκε ο Σολεϊμανι σε βομβαρδισμό από drones των ΗΠΑ.

“Θα σας πούμε ότι πιθανότατα θα ήταν η πρεσβεία στη Βαγδάτη”, δήλωσε ο Trump σε συνέντευξης στο Fox News. “Μπορώ να αποκαλύψω ότι πιστεύω ότι θα ήταν τέσσερις πρεσβείες.”

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντλ Αμπντούλ Μαχντί, κατέθεσε το αίτημά του για προετοιμασία για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Πέμπτη, μετά από ψήφο του κοινοβουλίου του Ιράκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αμπντούλ Μαχντί ζήτησε από τον Πομπέο να στείλει αντιπροσώπους για να να εκτελέσουν την απόφαση του κοινοβουλίου, δήλωσε σε γραπτή του δήλωση, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία Σολειμανί είχαν εισέλθει στο Ιράκ ή χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο χωρίς άδεια.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι καμία αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δεν θα συζητήσει την απόσυρση στρατευμάτων των Η.Π.Α., καθώς η παρουσία τους στο Ιράκ ήταν “κατάλληλη”.

“Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση μεταξύ της αμερικανικής και της ιρακινής κυβέρνησης όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για την οικονομική και διπλωματική εταιρική μας σχέση”, ανέφερε η εκπρόσωπος Morgan Ortagus σε επίσημη δήλωση.

Ο Τράμπ δήλωσε στη συνέντευξη του στο Fox News ότι αν το Ιράκ ήθελε να φύγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα τους έλεγε: “Πρέπει να μας πληρώσετε για τα χρήματα που βάζουμε”.

Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα του Ιράκ “που κάθονται σε έναν λογαριασμό.”

“Νομίζω ότι θα συμφωνήσουν να πληρώσουν. Διαφορετικά θα μείνουμε εκεί” είπε ο Trump.

https://www.youtube.com/watch?v=i_FB5BBIqm0
Exit mobile version