Τουρκική παρεμπόδιση σε ολλανδικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο: Η επιβεβαίωση της εταιρείας

Ένα σοβαρό περιστατικό στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτει η ολλανδική πηγή Marineschepen.nl, καθώς τουρκική φρεγάτα παρεμπόδισε το σκάφος Maasvliet κατά τη διάρκεια νόμιμων εργασιών ανάσυρσης καλωδίων μεταξύ Ρόδου και Αιγύπτου.

Στις αρχές Απριλίου, το ολλανδικό πλοίο Maasvliet, το οποίο εκτελούσε εργασίες ανάσυρσης υποβρύχιων καλωδίων μεταξύ Ρόδου και Αιγύπτου, κλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος να διακόψει τις δραστηριότητές του. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο επιβεβαίωσε επίσημα το γεγονός στην ολλανδική ιστοσελίδα Marineschepen.nl, το οποίο είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνοντας ότι η Τουρκία παρεμπόδισε το έργο παρόλο που υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Το χρονικό της παρέμβασης και η στάση της Άγκυρας

Σύμφωνα με την επιβεβαίωση που εξασφάλισε το Marineschepen.nl, το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Μια τουρκική φρεγάτα προσέγγισε το Maasvliet σε διεθνή ύδατα, ανατολικά της Κρήτης και νότια της Κάσου. Οι Τούρκοι αξιωματικοί αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των εργασιών, υποστηρίζοντας ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή απαιτείται τουρκική εξουσιοδότηση, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας.

Το πλήρωμα του ολλανδικού πλοίου απάντησε ότι λειτουργεί βάσει διεθνών προτύπων, έχοντας εξασφαλίσει άδειες από τις ελληνικές και αιγυπτιακές αρχές. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά επέμεινε εμποδίζοντας την ολοκλήρωση του έργου.

Το Maasvliet είχε αναλάβει, για λογαριασμό αμερικανικής εταιρείας υποβρύχιων ερευνών, την ανάσυρση ενός παλαιού τηλεπικοινωνιακού καλωδίου που συνδέει τη Μασσαλία με το Πορτ Σάιντ. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ανακύκλωσης υλικών και της διαχείρισης υποθαλάσσιων υποδομών, τομέας με αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διπλωματικές αντιδράσεις και ο ρόλος του IMO

Το ζήτημα έλαβε και διπλωματικές διαστάσεις, καθώς η Τουρκία προσέφυγε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), διεκδικώντας τη δικαιοδοσία της περιοχής. Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, καταρρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς, με αποτέλεσμα ο IMO να μην υιοθετήσει τις θέσεις της Άγκυρας. Παρά τη διπλωματική δικαίωση των ελληνικών θέσεων, το ολλανδικό σκάφος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του υπό την πίεση του τουρκικού ναυτικού και κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου παρέμενε μέχρι πρόσφατα.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

ΗΠΑ: Προϋπολογισμός-μαμούθ 1,5 τρισ. δολαρίων με έμφαση στην πυρηνική τριάδα

Η κυβέρνηση Τραμπ καταθέτει πρόταση προϋπολογισμού 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με 71,4 δισ. να κατευθύνονται στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

RIM-162 ESSM Block 2: Ο Στόλος αποκτά σύγχρονους πυραύλους για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ με την συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης Ύδρα, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τα βλήματα RIM-162 ESSM Block 2. Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και οι τεχνικές προδιαγραφές.

ΕΚΤΑΚΤΟ | Δηλώσεις Τραμπ πριν λίγο: «Δεν συμφωνώ καθόλου με τη νέα ιρανική συμφωνία. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για τη νέα πρόταση του Ιράν που διαβιβάστηκε μέσω Πακιστάν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σε ετοιμότητα για νέο πόλεμο.

Ελεύθεροι στην Κρήτη οι ακτιβιστές του «Global Sumud Flotilla» – Δύο συλλήψεις από το Ισραήλ

Μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων σε διεθνή ύδατα, οι συμμετέχοντες στον στολίσκο Global Sumud Flotilla μεταφέρθηκαν στην Κρήτη. Ενώ οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, δύο ακτιβιστές οδηγήθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση, προκαλώντας διεθνείς διπλωματικές αντιδράσεις.

Περισσότερες Εξελίξεις