“ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ…” – Ξεκίνησαν οι εργασίες για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης

“ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ…” – Ξεκίνησαν οι εργασίες για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα, Σάββατο, την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του καναλιού της Κωνσταντινούπολης, με την τελετή θεμελίωσης μιας γέφυρας.

Θεωρούμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης ως ένα έργο που θα σώσει το μέλλον της πόλης. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην αναπτυξιακή ιστορία της Τουρκίας”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην τελετή θεμελίωσης και δήλωσε πως το έργο θα είναι έτοιμο σε έξι χρόνια.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κανάλι θα αποσυμφορήσει τα στενά του Βοσπόρου και θα μειώσει τον κίνδυνο που προκύπτει για τη θάλασσα του Μαρμαρά από τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων. Επιπλέον, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση το ασφαλές είναι να διασχίζουν τα στενά είναι περίπου 25.000 πλοία τον χρόνο, αριθμος που δεν τηρείται καθώς τον Βόσπορο διασχίζουν κάθε χρόνο περίπου 43.000 πλοία.

Παρά την προσήλωση, όμως του Ερντογάν στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του καναλιού, το έργο έχει αργήσει πολύ να ξεκινήσει, καθώς οι πρώτες αναφορές γι’ αυτό έγιναν πριν από μία δεκαετία.

Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην κάτω βόλτα που έχει πάρει η τουρκική οικονομία και την έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς, όπως υψηλόβαθμοι τραπεζικοί δήλωσαν πριν λίγο καιρό, οι τουρκικές τράπεζες αρνούνται να επενδύσουν στο κανάλι της Κωνσταντινούπολης λόγω των προβλημάτων που ενδέχεται να προκαλέσει, μεταξύ των οποίων είναι οικολογική καταστροφή και προβλήματα υδροδότησης της πόλης.

Οι επικριτές του έργου, επίσης αναφέρουν ότι το υπέρογκο ποσό που θα κοστίσει το κανάλι θα μπορούσε να διατεθεί στην κατασκευή αντισεισμικών κτηρίων, ώστε στον επόμενο μεγάλο σεισμό να αποφευχθούν οι τεράστιες καταστροφές που βλέπουμε να συμβαίνουν στη χώρα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μεταξύ των επικριτών του “τρελού έργου”, όπως το έχει αποκαλέσει ο Ερντογάν είναι μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πολιτών, το ρωσικό κράτος και ο δήμαρχος της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως η τελετή θεμελίωσης ήταν μόνο για τα μάτια του κόσμου, ώστε να σταματήσει ο αρνητικός σχολιασμός για την καθυστέρηση των εργασιών, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε η γέφυρα που θεμελιώθηκε δεν έχει σχέση με το κανάλι αλλά αποτελεί κομμάτι ενός αυτοκινητοδρόμου.

Share
Translate »