Μεγάλης κλίμακας ρωσικές ασκήσεις ξεκίνησαν στην ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται η ομάδα μάχης του βρετανικού αεροπλανοφόρου Queen Elizabeth, με αποστολή να επιχειρήσει εναντίον του ISIS και να στηρίξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο βαριά οπλισμένος ρωσικός στόλος περιλαμβάνει το καταδρομικό Moskva, το οποίο συνοδεύουν τουλάχιστον 3 ρωσικά υποβρύχια καθώς και ρωσικές φρεγάτες.
Ο στόλος θα προστατεύεται από αέρος από αεροσκάφη Tu-142MK και Il-38, καθώς και από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 και MiG-31K, που έχουν προσγειωθεί στη ρωσική βάση της Ταρτούς στη Συρία.
Τα ρωσικά MiG-31K είναι σε θέση να μεταφέρουν υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν εχθρικές δυνάμεις με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και έχουν βεληνεκές έως και 2.500 μίλια.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με το βρετανικό πλοίο HMS Defender έξω από την Κριμαία, το οποίο η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε «πρόκληση».

