Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Το Εσεκίμπο μας ανήκει»: Με 95% υπέρ η Βενεζουέλα για πιθανή εισβολή στην Γουιάνα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το πρόσφατο δημοψήφισμα της Βενεζουέλας, όπου οι πολίτες ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της διεκδίκησης της περιοχής του Εσεκίμπο (Essequibo) της Γουιάνας, έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις. Παρά τη χαμηλή συμμετοχή στα εκλογικά τμήματα, επίσημες αναφορές υποστηρίζουν ότι μια σημαντική πλειοψηφία, περίπου το 95%, ψήφισε υπέρ των προτάσεων του δημοψηφίσματος που μιλούν για εισβολή στην Γουιάνα.

Το δημοψήφισμα, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, περιελάμβανε ερωτήματα σχετικά με την κυριαρχία της Βενεζουέλας στο Εσεκίμπο (Essequibo) και την απόρριψη του ρόλου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) στη διαμάχη. Τα αποτελέσματα έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις με τη γειτονική Γουιάνα, η οποία έχει τον έλεγχο της πλούσιας σε πόρους περιοχής και αποτελεί πιθανή λύση για τον Μαδούρο στα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την Βενεζουέλα.

Το Εσεκίμπο μας ανήκει: Με 95% υπέρ η Βενεζουέλα για πιθανή εισβολή στην Γουιάνα
By Nicolas Maduro (x)

Σε απάντηση, η Γουιάνα καταδίκασε το δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα ως προκλητικό βήμα προς την προσάρτηση της περιοχής. Οι αρχές της Γουιάνας υποστηρίζουν ότι τα σύνορα, που θεσπίστηκαν από το 1899, είναι νομικά δεσμευτικά. Υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα δεν έχει νομική βαρύτητα στην αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής του Εσεκίμπο.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), πρόσφατα προειδοποίησε την Βενεζουέλα κατά των ενεργειών που αλλοιώνουν το καθεστώς της περιοχής, αλλά δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα όπως είχε ζητήσει η Γουιάνα. Η κυβέρνηση της Γουιάνας έχει κάνει έκκληση για ειρηνική επίλυση, δίνοντας έμφαση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των υφιστάμενων συνόρων κάτι που δεν δέχεται η Βενεζουέλα με βάση μια συμφωνία που έχει πραγματοποιήσει με το Ηνωμένο Βασιλείο το 1966 και περιγράφουμε σε προηγούμενο άρθρο μας (Διαβάστε ΕΔΩ).

Η κατάσταση δημιουργεί ένα νέο θερμό σημείο διαμάχης στη γεωπολιτική της Νότιας Αμερικής, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η συντριπτική υποστήριξη των πολιτών στην εισβολή της Βενεζουέλας στην Γουιάνα και οι πιθανές αντιδράσεις από τρίτους παράγοντες στην περιοχή αν τελικά πραγματοποιηθεί, δημιουργεί φόβους για ξέσπασμα ενός νέου μεγάλου πολέμου στην Αμερική.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Μακρόν: «Τριπλή υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη»

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Η σύγχρονη Ευρώπη αντιμετωπίζει μια...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πιθανό εμπάργκο της Τουρκίας σε Ισραήλ – «Ερντογάν είσαι δικτάτορας» λέει ο Israel Katz

Εμπάργκο στο Ισραήλ πιθανότατα ξεκίνησε η Τουρκία, καθώς, σύμφωνα...

Διαβάστε ακόμα