Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται να εισβάλει στην Γουιάνα για την προσάρτηση του Εσεκίμπο

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια πρόσφατη επικίνδυνη εξέλιξη που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στην εδαφική διαμάχη για το Εσεκίμπο (Esequiba) της Γουιάνας, ο επίσημος λογαριασμός του Στρατού της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας εξέδωσε μια δήλωση που ανέφερε την ετοιμότητα για την έναρξη της εισβολής με αφορμή ένα δημοψήφισμα.

“Το Εσεκίμπο είναι και θα είναι πάντα μέρος της πατρίδας μας και δεν θα υποχωρήσουμε στις αξιώσεις της Γουιάνας και των συμμάχων της. Η Αεροπορική Διοίκηση του Μπολιβαριανού Στρατού παραμένει στην άμυνα και μάχεται για αυτό που είναι δικό μας.” ανέφερε ο επίσημος λογαριασμός των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας και δημοσίευσε και προπαγανδιστικό βίντεο με την δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων σε ένα μήνυμα προς την Γουιάνα.

Αυτή η στάση έρχεται εν μέσω αναφορών από τις βραζιλιάνικες υπηρεσίες πληροφοριών που υποδηλώνουν επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Βενεζουέλας εναντίον της Γουιάνας.

Η περιοχή του Εσεκίμπο, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ελλάδα και άφθονη σε φυσικούς πόρους, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Βενεζουέλας και της Γουιάνας. Το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου, προτείνει να αποφασιστεί η τύχη αυτής της περιοχής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πιθανή προσάρτησή της και τις επακόλουθες επιπτώσεις στο γεωπολιτικό τοπίο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ήδη κινητοποιήσει τεράστιους αριθμούς στρατιωτικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 3 Δεκεμβρίου σχετικά με τη διαμάχη της με τη Γουιάνα για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Εσεκίμπο.

Ο στρατηγός Domingo Hernández Lárez, διοικητής στρατηγικών επιχειρήσεων των Μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, δήλωσε στις 29 Νοεμβρίου ότι 356.513 στρατιώτες θα αναπτυχθούν για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ιστορικά, η αξίωση της Βενεζουέλας στο Essequibo χρονολογείται από την ισπανική αποικιακή εποχή. Η διεθνής διαιτησία του 1899, η οποία έλαβε χώρα κατά την εποχή της Γουιάνας ως βρετανική αποικία, παραχώρησε το έδαφος στη Γουιάνα.

Η Βενεζουέλα στηρίζεται στη συμφωνία της Γενεύης, για τις αξιώσεις της, μια ενεργή συνθήκη μεταξύ της Βενεζουέλας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με την αποικία της, τη Βρετανική Γουιάνα (η οποία σύντομα θα λάμβανε την ανεξαρτησία της), που υπογράφηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 17 Φεβρουαρίου 1966 και σύμφωνα με την Βενεζούελα ακυρώνει την αρχική συμφωνία του 1899.

Η Γουιάνα αναφέρει ότι διατηρεί τη νομιμότητα της αρχικής συμφωνίας, ζητώντας επιβεβαίωση από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης το 2018. Αυτή η απόφαση αποτέλεσε σημείο διαμάχης για τη Βενεζουέλα, η οποία συνέχισε να υπερασπίζεται τις αξιώσεις της, ειδικά μετά από σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου κοντά στο Εσεκίμπο (Essequibo) από την ExxonMobil το 2015.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, αναφορές των μυστικών υπηρεσιών της Βραζιλίας αναφέρουν σημαντικές στρατιωτικές κινήσεις από τη Βενεζουέλα κοντά στα σύνορα της Γουιάνας, υποδηλώνοντας πιθανές προετοιμασίες για μια ένοπλη σύγκρουση.

Ως απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων, η Βραζιλία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), ζήτησε μια ειρηνική επίλυση με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά από τρίτους παράγοντες σε περίπτωση που η Βενεζουέλα εξαπολύσει εισβολή.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα