Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Άμεση ένοπλη απάντηση των ΗΠΑ στο Ιράκ: Αναγνώρισε «Μάρτυρες» ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Άμεση ένοπλη απάντηση των ΗΠΑ στις περιφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είχαμε χθες με μια σφοδρή αεροπορική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ την Κυριακή που στοίχισε τη ζωή σε πέντε μαχητές που συνδέονται με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Αυτή η επιχείρηση, η οποία επίσης τραυμάτισε ακόμη πέντε άτομα, έλαβε χώρα κοντά στο Dibis, δίπλα στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.

Το χτύπημα στόχευε μια εγκατάσταση που σχετίζεται με τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (Hashed al-Shaabi) και έρχεται αμέσως μετά την προειδοποίηση του Ιράκ προς τις ΗΠΑ που τους καλούσε να σταματήσουν να πλήτουν ιρανικές ομάδες στο έδαφος του Ιράκ.

Αυτή η στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ ερμηνεύεται ως άμεσο μήνυμα προς τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, μετά από μια σειρά επιθετικών ενεργειών κατά των διεθνών εμπορικών οδών και βάσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει και την χθεσινή θερμή αναμέτρηση των Χούθι με το Αντιτορπιλικό USS Carney, όπως αναφέραμε και χθες.

Η τοποθεσία στην περιοχή Ντίμπις του Ιράκ είναι γνωστή για τον συσχετισμό της με ένοπλες ομάδες που λαμβάνουν υποστήριξη από το Ιράν, μια λεπτομέρεια που επιβεβαιώθηκε από τοπικές πηγές αλλά και από ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας από το Κιρκούκ.

Η Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ, μια οργάνωση που στηρίζεται από την οργάνωση “Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης” που αποτελεί σύμφωνα με τις ΗΠΑ το μακρύ χέρι του Ιράν στη Μέση Ανατολή, αναγνώρισε τον θάνατο «πέντε μαρτύρων» σε αυτό που περιέγραψαν ως επίθεση από τις «αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ». Τα μέλη όμως αυτά που έχασαν την ζωή τους δεν φαίνεται να ανήκαν στην Ισλαμική αντίσταση του Ιράκ καθώς η ιρακινή ομάδα Χαρακάτ Χεζμπολάχ αλ-Νουτζάμπα επιβεβαίωσε την απώλεια πέντε μελών της στην αεροπορική επιδρομή.

Αυτό το περιστατικό είναι μέρος μιας σειράς στρατιωτικών ενεργειών των ΗΠΑ που στοχεύουν πολιτοφυλακές ευθυγραμμισμένες με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία. Η συχνότητα και η ακρίβεια αυτών των χτυπημάτων υποδηλώνουν μια στρατηγική αλλαγή στην προσέγγιση του στρατού των ΗΠΑ προς τη διαχείριση των απειλών που θέτουν αυτές οι ομάδες.

Ο ιρακινός Πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, εξέδωσε προειδοποιήσεις για κάθε μορφή επιθετικότητας στο ιρακινό έδαφος, λέγοντας ότι ο Ιρακινός στρατός μπορεί και μόνος του να προστατέψει τους εταίρους του (ΗΠΑ) και τον Διεθνή Συνασπισμό που βρίσκεται στο έδαφος του Ιράκ. Το πόσο σοβαρά εξέλαβαν την διαβεβαίωση αυτή οι ΗΠΑ φαίνεται καθώς μια μέρα μετά χτύπησαν ξανά Ιρανικές ομάδες στο έδαφος του Ιράκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν αντιμετωπίσει πολυάριθμες επιθέσεις από ομάδες πολιτοφυλακής, που πιστεύεται ότι ενορχηστρώθηκαν από το Ιράν, από τα μέσα Οκτωβρίου.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα