ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΖΕΡΣΕΪ

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΖΕΡΣΕΪ

Ένας στόλος γαλλικών αλιευτικών σκαφών απείλησε να αποκλείσει το κύριο λιμάνι του Τζέρσεϊ ως διαμαρτυρία για την απώλεια μιας σειράς αλιευτικών δικαιωμάτων λόγω του Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε “προληπτικά” σήμερα το πρωί δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, το HMS Severn και το HMS Tamar να περιπολούν το νησί.

Από την πλευρά τους, οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο Στρατιωτικών Επιχειρήσεων Athos, θα φτάσει “άμεσα” για να πραγματοποιήσει “αποστολή περιπολίας” – ενώ τοπικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη ένα πλοίο είναι επίσης καθ ‘οδόν.

Η ανάπτυξη του πλοίου Στρατιωτικών Επιχειρήσεων, αναφέρει η Γαλλία, αποσκοπεί στο να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων στη θάλασσα και να συνοδεύσει το στολίσκο περίπου 50 Γαλλικών αλιευτικών σκαφών που διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή στα ανοικτά του Σεντ Χέλιερ λόγω της έλλειψης πρόσβασης στα ύδατα γύρω από το νησί της Μάγχης.

Πάνω από 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη είχαν σκοπό να εισέλθουν στο λιμάνι για να αποτρέψουν τον ελλιμενισμό του φορτηγού πλοίου Commodore Clipper, αναφέρει η τοπική εφημερίδα Bailiwick Express.

Η Jersey Evening Post αναφέρει ότι το εμπορικό πλοίο Commodore Goodwill αρχικά “εγκλοβίστηκε” στο λιμάνι σήμερα το πρωί, αλλά αργότερα του επετράπη να περάσει.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι θα κλείσουν τα γραφεία των Νησιών της Μάγχης και θα σταματήσουν να εισάγουν προϊόντα από το Τζέρσεϋ στη Γαλλία.

Νωρίτερα, το Παρίσι απείλησε να διακόψει την παροχή ρεύματος στο νησί – το οποίο λαμβάνει το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία μέσω τριών υποθαλάσσιων καλωδίων – κατηγορώντας το Τζέρσεϊ ότι καθυστερεί την έκδοση νέων αδειών σε γαλλικά σκάφη.

Ένας από τους διαμαρτυρόμενους ψαράδες δήλωσε στο Sky News: “Πήγαμε στο Τζέρσεϊ για να τους πούμε ότι θέλουμε να εργαστούμε όπως πριν. Ένα σκάφος σαν το δικό μου δεν επιτρέπεται πλέον να ψαρεύει με τράτα και έχω το δικαίωμα να έρχομαι μόνο για 34 ημέρες το χρόνο.

Εάν συνεχιστεί αυτό, αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών στον κόλπο του Γκράνβιλ θα είναι πολύ μεγάλος, θα είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, και θα επηρεαστούν οι πόροι της περιοχής”.

Share

Written by:

2,919 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »