Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Σφοδρό χτύπημα των Χούθι εναντίον δεξαμενόπλοιου: Κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στόχος πυραυλικής επίθεσης στο στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ (Bab-el-Mandeb) έγινε το υπό νορβηγική σημαία δεξαμενόπλοιο πετρελαίου και χημικών (M/T) Strinda τα μεσάνυχτα μεταξύ 11 και 12 Δεκεμβρίου. Η επίθεση έχει αποδοθεί σε έναν αντιπλοϊκό πύραυλο κρουζ που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Το Strinda, που διέσχιζε ένα από τα πιο κρίσιμα θαλάσσια περάσματα στον κόσμο, ανέφερε σημαντικές ζημιές μετά την επίθεση λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε από την πρόσκρουση του πυραύλου. Ευτυχώς, οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Σε μια άμεση απάντηση, το USS Mason (DDG-87), ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε μετά από έκκληση του Strinda για να βοηθήσει το τάνκερ, καθώς δεν υπήρχαν άλλα αμερικανικά πλοία σε κοντινή απόσταση.

Σφοδρό χτύπημα των Χούθι εναντίον δεξαμενόπλοιου: Κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή
Photo by Envato Elements

Μετά την επίθεση έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και σε μέσα ενημέρωσης βίντεο που δείχνουν ένα δεξομενόπλοιο να τυλίγεται στις φλόγες. Μετά από έρευνα που κάναμε στο NEMESIS HD φαίνεται πως τα εν λόγω βίντεο είναι από το 2016 και ως εκ τούτου δεν απεικονίζουν το M/T Strinda.

Η επίθεση στο M/T Strinda είναι ένα από τα αρκετά παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί στην Ερυθρά Θάλασσα το τελευταίο διάστημα λόγω της αυξημένης επιθετικότητας των Χούθι με αφορμή τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς. Το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ αποτελεί βασική οδό διέλευσης για δεξαμενόπλοια και άλλα εμπορικά πλοία και ανέκαθεν θεωρούταν επικίνδυνο πέρασμα λόγω της πειρατείας.

Ωστόσο, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα ο κίνδυνος για τα πλοία αυξάνεται όλο και περισσότερο με τους Χούθι να επιτίθενται τακτικά τόσο σε εμπορικά όσο και σε πολεμικά πλοία. Η αύξηση της επικινδυνότητας ή ένα πιθανό κλείσιμο αυτής της κρίσιμης εμπορικής οδού θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και στο θαλάσσιο εμπόριο.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα