Σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις μεταμορφώνουν ραγδαία το πεδίο της μάχης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται στην αρχή μιας νέας εποχής. Αυτό το άρθρο έχει στόχο να εμβαθύνει στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που αναμένεται να φέρει επανάσταση στις διαδικασίες λήψης στρατιωτικών αποφάσεων και αξιολόγησης κινδύνου αλλά και στην δημιουργία νέων οπλικών συστημάτων, προσφέροντας ένα εφικτό σχέδιο για την αμυντική ενίσχυση της πατρίδας μας.
Οι δραστικές αλλαγές στο σύγχρονο πεδίο της μάχης περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα από drones, έξυπνα και φονικά όπλα που δεν έχουν απαραίτητα υψηλό κόστος που θα ετοιμάσουν την εικόνα μιας Ελλάδας έτοιμης να υποδεχθεί «θερμά» κάθε τουρκική επιθετική πολιτική με τρόπο που αρμόζει στην ψηφιακή εποχή που ζούμε. Μέσω λοιπόν αυτού του άρθρου θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε κάποιες από τις προτάσεις αυτές που έχουμε σκεφτεί στο NEMESIS HD και αποτελούν το πρώτο μέρος και συνέχεια του άρθρου «Εξαγριωμένο Μελίσσι» Κατακλυσμός πυρών και φθηνή άμυνα απέναντι σε εχθρική επίθεση το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Πρώτη πρόταση: Κρούση με FPV Kamikazi Drones
Στο Αιγαίο αν εκμεταλλευτούμε σωστά την κατάσταση, οι ένοπλες δυνάμεις, οπλισμένες με τεχνολογία αιχμής, θα μπορούν να επανακτίσουν την αρχαία τους εφευρετικότητα και να δημιουργήσούν μια πολύ σοβαρή αποτροπή μέσω της ενίσχυσης της ΑΣΔΕΝ. Οι ουρανοί πάνω από αυτά τα γαλάζια νερά, τώρα θα μπορούν να φυλάσσονται από φθηνές λύσεις όπως Kamikazi Drones (+ FPV Drones) και UAV/Drones AI επιτήρησης.
Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια μικρά μη επανδρωμένα οχήματα, προσφέρουν στην Ελλάδα με τα χιλιάδες νησιά, μια ευρεία γκάμα μικρών «αεροπορικών βάσεων» που σε μικρή απόσταση από κάθε διερχόμενο τουρκικό πολεμικό πλοίο ή σκάφος ανεξαρτήτου μεγέθους, θα έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν πολύ σοβαρά πλήγματα. Ο πιθανός τους ρόλος στην ναυτική επιτήρηση και στα χτυπήματα ακριβείας παρουσιάζει μια αλλαγή στη συμβατική αναγνώριση και κρούση, μετατρέποντας το Αιγαίο σε μια σκακιέρα όπου κάθε κίνηση παρακολουθείται και υπολογίζεται.
Φανταστείτε μια μικρή βραχονησίδα να έχει την δυνατότητα να εξαπολύσει αυτόνομα μέσω AI ή έστω και με τηλεχειρισμό αριθμό μικρών FPV Drone εναντίον Τουρκικής Φρεγάτας, την οποία δεν χρείαζεται να διατρήσουν αλλά μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για να προσβάλουν την γέφυρα του Τουρκικού πλοίου ή να ανατιναχτούν πάνω στα πυρομαχικά της όπως πχ στις θέσεις Αντιπλοϊκών. Σε μικρότερο και πιο άμεσο βαθμό μικρά FPV drones θα μπορούσαν να χτυπήσουν τα Τουρκικά μη επανδρωμένα οπλισμένα σκάφη (USV) που θα απειλούν άλλες βραχονησίδες ή νησίδες, δημιουργώντας ένα δίχτυ αλληλοκάλυψης και άμεσης αντίδρασης σε κάθε σημείο του Αιγαίου. Σε αυτήν την πρόταση θα μπορούσαν να συμβάλλουν και τα λεγόμενα Loitering Munition δηλαδή τα Περιπλανώμενα ή Περιφερώμενα πυρομαχικά.
Δεύτερη πρόταση: Έξυπνοι Όλμοι – IRON STING
Η χρήση όπλων εκτός των συμβατικών πλαισίων τους, ήταν πάντα μια ασύμμετρη τακτική που οδηγούσε σε ισχυρά πλήγματα για τις εχθρικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Εδώ οι Όλμοι μια φθηνή και γρήγορη λύση εμπλοκής εχθρικών δυνάμεων, έρχεται μέσω της τεχνολογίας ξανά στο προσκήνιο.
Το Ισραήλ πρωτοστατεί στον τομέα αυτό με την δημιουργία του συστήματος καθοδήγησης όλμων με το όνομα «IRON STING» το οποίο πολύ πρόσφατα δοκιμάστηκε και επιχειρησιακά στην Λωρίδα της Γάζας.
Φανταστείτε όλμους της ΑΣΔΕΝ που σε ένα μπαράζ κατά της ακτής που εισβάλουν εχθρικές δυνάμεις στο Αιγαίο να χτυπούν με τρομερή ακρίβεια τα αποβατικά και τους διαφορετικούς στόχους που θα προσπαθούν να οργανωθούν, μειώνοντας τις παράπλευρες ζημιές και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των πυρών. Η εξέλιξη αυτή θα συνιστά πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή του παιχνιδιού στην παράκτια άμυνα.
Τρίτη Πρόταση: Συστήματα καθοδήγησης Ρουκετών π.χ. αναβάθμιση RM-70 και Kiowa με APKWS
Το παλιό που μπορεί να προσφέρει ακόμα το κρατάς και το αναβαθμίζεις, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα συστήματα ΠΕΠ RM-70 που διαθέτει η χώρα μας στο οπλοστάσιο της. Σε μια αναβάθμιση του συστήματος και των ρουκετών του με κιτ καθοδήγησης, αυτές οι «χάζες» ρουκέτες μετατρέπονται σε εργαλεία χτυπημάτων ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις περίπου 40 χιλιομέτρων και με μεγάλη ισχύ πυρός.
Αυτό είναι ένα ελάχιστο παράδειγμα το οποίο κάλλιστα μπορεί να επεκτεθεί σε κιτ καθοδήγησης για τις ρουκέτες HYDRA της Αεροπορίας Στρατού που εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε «έξυπνες» ρουκέτες με το κιτ καθοδήγησης laser APKWS. Το μήνυμα προς κάθε πιθανό επιτιθέμενο θα πρέπει να είναι τόσο καθαρό όσο τα νερά του Αιγαίου: η ελληνική επικράτεια δεν μπορεί να προσβληθεί χωρίς σοβαρές απώλειες.
Τέταρτη πρόταση: «Εξαγριωμένο Μελίσσι» με δεκάδες USV
Ίσως το πιο φαινομενικά φουτουριστικό κεφάλαιο σε αυτό το άρθρο είναι η πιθανή ανάπτυξη δεκάδων USV (Unmanned Surface Vehicles) με δυνατότητες σμήνωσης. Αυτά τα μη επανδρωμένα σκάφη διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη (AI) και θα μπορούσαν να παρέχουν μια τεχνολογική ασπίδα έναντι των ναυτικών απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Η ιδέα της ανάπτυξης αυτών των μέσων, οπλισμένα και έτοιμα με αυτόματα πυροβόλα και πυραύλους (ακόμα και αντιπλοϊκούς) ή με μεγάλο αριθμό εκρηκτικών πάνω τους, θα παρουσιάζει έναν τακτικόεφιάλτη για κάθε αντίπαλο που σκέφτεται μια πρόκληση ή μάχη στο Αιγαίο.
Με αυτή την πρόταση, το τουρκικό ναυτικό μπορεί να βρεθεί όχι απέναντι στον κύριο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού μας, αλλά σε ένα τεράστιο, διασυνδεδεμένο δίκτυο μικρών σκαφών που στόχο έχουν να καταστρέψουν τον Τουρκικό στόλο όπου βρίσκεται μέσα στο Αιγαίο ή και στα στενά. Το μικρό μέγεθος και η ταχύτητα τους, τα κάνει δύσκολα εντοπίσημα και η αξία τους έχει ήδη δοκιμαστεί από την Ουκρανία. Η Τουρκία να τονίσουμε εδώ ότι ήδη έχει δημιουργήσει δικά της USV τα οποία ακόμη δοκιμάζει.
Πέμπτη πρόταση: Λήψη αποφάσεων με βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης A.I και αξιολόγηση κινδύνου
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ένοπλες δυνάμεις στρέφονται όλο και περισσότερο προς την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκτήσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Από την συντήρηση του εξοπλισμού μέχρι την προηγμένη επιτήρηση των συνόρων και κρίσιμων εγκαταστάσεων, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι τεράστιες και διαφέρουν σημαντικά η μία από την άλλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία, μεταξύ άλλων, έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους αμυντικούς μηχανισμούς τους, επιδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο της στον σύγχρονο πόλεμο.
Η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να επεξεργάζεται και να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων γρήγορα, πολύ πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες βοηθά στη γρήγορη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, μια κρίσιμη πτυχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να προβλέψουν σχετικά αξιόπιστα αποτελέσματα με βάση ιστορικά δεδομένα και δεδομένα που εξελλίσονται σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τους διοικητές να σχεδιάσουν αποτελεσματικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Δεν είναι μόνο η ταχύτητα λοιπόν αλλά και μια σαφή βελτίωση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
Η αξιολόγηση κινδύνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ένα σύνθετο έργο, που συχνά περιλαμβάνει μεταβλητές που μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Η τεχνητή νοημοσύνη δρα ως «απο μηχανής θεός», ικανή να εντοπίζει πιθανές απειλές και να αξιολογεί τους κινδύνους από μια πληθώρα σεναρίων. Επιπλέον, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις προσομοιώσεις εκπαίδευσης προετοιμάζει τους στρατιώτες για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ετοιμότητα και αντίδραση σε κρίσεις.
Φανταστείτε ένα σενάριο όπου η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην πρόβλεψη των κινήσεων του εχθρού με βάση δεδομένα που τροφοδοτούμε σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στον ελληνικό στρατό να σχεδιάσει προληπτικά αμυντικές τακτικές και απαντήσεις. Σε μια άλλη περίπτωση, οι προσομοιώσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για σενάρια ασύμμετρου πολέμου, κάτι όλο και πιο σχετικό στο σημερινό γεωπολιτικό κλίμα.
Συνοψίζοντας
Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι απλώς μια επιλογή αλλά ένα απαραίτητο βήμα προς έναν τεχνολογικά προηγμένο αποτρεπτικό αμυντικό μηχανισμό. Τα οφέλη, που κυμαίνονται από τη βελτιωμένη λήψη αποφάσεων έως την αποτελεσματική κρούση των αντιπάλων είναι τεράστια. Αυτός ο μετασχηματισμός, καθοδηγούμενος από προσεκτικό σχεδιασμό, μπορεί να τοποθετήσει την Ελλάδα και την Κύπρο στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής καινοτομίας και να προσφέρει την μέγιστη δυνατή αποτροπή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό είναι το τέλος του ‘Α Μέρους των προτάσεων μας, θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο του 2024 και το Β’ Μέρος των προτάσεων. Βοηθήστε τις ιδέες μας να διαδωθούν μέσω της κοινοποίησης.
Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση.