“ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ” Τι είπε ο μεταβατικός Πρωθυπουργός και τι ισχύει για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Την Πέμπτη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντέλ-Χαμίντ Νταμπάιμπα επιβεβαίωσε ότι η θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ.

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα μέλη του κοινοβουλίου της Λιβύης που υποσχέθηκαν να δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, «είναι έτοιμα να πάνε σε οποιαδήποτε πόλη που το κοινοβούλιο θα επιλέξει να πραγματοποιήσει σύνοδο για να δώσει εμπιστοσύνη στην μεταβατική κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σχέση με την Τουρκία θα διακριθεί από ένα πλαίσιο ισχυρής συνεργασίας.

Ισχυρίστηκε ότι η θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία είναι σημαντική και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, ενώ άλλες συμφωνίες θα μελετηθούν και θα αντιμετωπιστούν νομικά.

Ερωτηθείς για τους υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος, εξήγησε ότι το πρώην καθεστώς δεν μπορεί να αποκλειστεί από την είσοδο στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG).

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στην κυβέρνηση θα είναι λιγότερη από ό, τι αναμενόταν, λόγω της έλλειψης διορισμών.

Τόνισε τη συνεχή υποστήριξη της εθνικής συμφιλίωσης, υποδεικνύοντας ότι το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LPDF) έπαιξε ιστορικό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Όσον αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Λιβύη μόνη της δεν μπορεί να αντέξει το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει μόνο να πληρώνει μισθούς, αλλά θέλει πραγματική ανάπτυξη, και αυτή είναι η προτεραιότητά της. Πρόσθεσε ότι αφού η κυβέρνηση λάβει εμπιστοσύνη, θα υπάρξει μια σειρά τολμηρών αποφάσεων που υποστηρίζουν τον λαό και την οικονομία.

Η δήλωση αυτη του μεταβατικού Πρωθυπουργού φαίνεται νομικά να είναι εκτός τόπου και χρόνου καθώς αναγνωρισμένο διεθνώς Λιβυκό εφετείο ακύρωσε την συμφωνία.

Συγκεκριμένα υπενθυμίζουμε, το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι το εφετείο της Al-Bayda ακύρωσε τις συμφωνίες συνεργασίας και οριοθέτησης συνόρων μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με το κανάλι Al Arabiya.

Ακόμα, ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εχει δηλώσει οτι δεν υπάρχει καμια νομική υπόσταση για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και ειναι παντελώς άκυρο.

Ήδη μάλιστα η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης το εχει ακυρώσει.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε με την προσωρινή μη εκλεγμένη κυβέρνηση του GNA δύο μνημόνια για την άμυνα και την εξόρυξη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα απορρίφθηκε από διάφορες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος και τα ΗΑΕ και χαρακτηρίστηκε ως παράνομη πράξη που παραβίαζε την κυριαρχία άλλων μεσογειακών κρατών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογή μεταβατικής κυβέρνησης από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF), υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι για να επιτευχθούν η πολιτική ενότητα και η αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα το σύνολο των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

Share