Τουρκία σύμμαχος Ηνωμένων Πολιτειών Ακάρ ΗΠΑ, “ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ” – Απόγνωση Ακάρ στην συνέντευξη για τους S400, NEMESIS HD

“ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ” – Απόγνωση Ακάρ στην συνέντευξη για τους S400

“Η Τουρκία είναι ισχυρός και στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών” είπε ο Ακάρ. Όμως στις δηλώσεις που ακολούθησαν παραδέχθηκε οτι στέλνει επιστολές στις ΗΠΑ & δεν παίρνει ούτε μια απάντηση.

Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες μας και τις δυνατότητες του στρατού μας, μέρα με τη μέρα, με τα εγχώρια, εθνικά οπλικά μας συστήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγοράζουμε από το εξωτερικό”, δήλωσε ο Ακάρ.

Τονίζοντας ότι η προμήθεια συστημάτων αεράμυνας έχει καταστεί αναγκαία ενόψει των αυξανόμενων κινδύνων και απειλών προς την Τουρκία, ο Ακάρ δήλωσε:

“Σε αυτό το πλαίσιο, θέλαμε να αγοράσουμε patriot από τις ΗΠΑ και SAMP-T από Γαλλία και Ιταλία, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό για διάφορους λόγους. Έτσι αγοράσαμε συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέλαμε. Οι S-400 είναι εθνικό ζήτημα.

Η Τουρκία έχει ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα με αυτήν την προτίμηση.

Οι δηλώσεις ότι «η Τουρκία επέλεξε να αγοράσει S-400 παρά το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να αγοράσει συστήματα Patriot τα τελευταία 10 χρόνια» δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Για 10 χρόνια, δεν ελήφθησαν επαρκείς και κατάλληλες απαντήσεις για την τεχνολογική μας συνεργασία, την έγκαιρη παράδοση και τις λογικές προσδοκίες τιμών, τις οποίες τονίσαμε στις προτάσεις μας που παρουσιάστηκαν στην αμερικανική πλευρά. Η επιστολή που γράψαμε στους συνομιλητές μας για την επίλυση των προβλημάτων δεν έχει ακόμη απαντηθεί“.

Υπενθυμίζοντας ότι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε τεχνικό θέμα συμβατότητας των Ηνωμένων Πολιτειών για τους S-400, ο Ακάρ σημείωσε:

“Επιμείναμε: Το αμυντικό σύστημα S-400 χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται ενάντια σε απειλές και κινδύνους. Εάν δεν υπάρχει πρόθεση επίθεσης κατά της Τουρκίας, δεν βλάπτει κανέναν. Σε ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, μπορούν να χρησιμοποιούνται οι S-400 με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται οι S-300.

Στόχος μας είναι η πυραυλική άμυνα και η αεράμυνα της χώρας μας και των 84 εκατομμυρίων πολιτών μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 ανεξάρτητα από το σύστημα του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατές τεχνικές λύσεις. Η πρότασή μας για μια κοινή ομάδα εργασίας, που θα συμπεριλαμβάνει το ΝΑΤΟ, βρίσκεται επί τάπητος, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε.

Η επιβολή ορισμένων περιορισμών στη χώρα μας, συγκεκριμένα στα F-35, λόγω του ζητήματος των S-400, δεν είναι στο πνεύμα της εμπιστοσύνης. Η Τουρκία είναι ισχυρός και στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν εργασίες που μπορούμε να κάνουμε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς όφελος και των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της περιοχής και του κόσμου” κατέληξε η δήλωση του Ακάρ σύμφωνα με το Anadolu.

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, να στείλουν οι ΗΠΑ τεχνικό κλιμάκιο για να ελέγξουν τη συμβατότητα των S-400 με τα νατοϊκά συστήματα αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει δεκτό από την Αμερική.

Share
Translate »