“ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S400” Ήθελε ο ΑΚΑΡ αλλά τον ΑΔΕΙΑΣΑΝ – ΗΠΑ για Ελληνικούς S300

“ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S400” Ήθελε ο ΑΚΑΡ αλλά τον ΑΔΕΙΑΣΑΝ – ΗΠΑ για Ελληνικούς S300

Οι πυραύλοι S-400 που απέκτησε η Τουρκία από τη Ρωσία δημιουργούν μεγαλύτερη απειλή για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από ό,τι οι S-300, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Thomas Campbell.

Όλες οι προσφορές για αγορά αμερικανικών Patriots απορρίφθηκαν από την Τουρκία“, ανέφερε το Σάββατο η Voice of America, επικαλούμενη τον Cambell.

Ο Cambell κάλεσε την Τουρκία να μην διατηρήσει τους ρωσικούς πυραύλους. “Αυτές οι αγορές παρέχουν εισόδημα και επιρροή στους Ρώσους. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ“, είπε.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επιδεινωθεί λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία.

Σε απάντηση στην αγορά της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Ουάσιγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Τουρκικής Υπηρεσίας Αμυντικών Εξοπλισμών τον Δεκέμβριο.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης των αμερικανοτουρκικών διαφωνιών, η Άγκυρα έστειλε επιστολή στην Ουάσινγκτον, προτείνοντας μια λύση για τους S-400, αυτό που η Τουρκία αποκαλεί το μοντέλο της Κρήτης.

Η Κύπρος στα τέλη της δεκαετίας του ’90 παρέδωσε στην Ελλάδα τα πυραυλικά συστήματα S-300 που αγόρασε από τη Ρωσία, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στο νησί της Κρήτης σε ανενεργή κατάσταση (μέχρι το 2013).

Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως θα μπορούσε σε κάποια μέλη του ΝΑΤΟ να παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα S-400 όπως γίνεται αντίστοιχα με τα S-300.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Για 10 χρόνια, δεν ελήφθησαν επαρκείς και κατάλληλες απαντήσεις για την τεχνολογική μας συνεργασία, την έγκαιρη παράδοση και τις λογικές προσδοκίες τιμών, τις οποίες τονίσαμε στις προτάσεις μας που παρουσιάστηκαν στην αμερικανική πλευρά. Η επιστολή που γράψαμε στους συνομιλητές μας για την επίλυση των προβλημάτων δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Το αμυντικό σύστημα S-400 χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται ενάντια σε απειλές και κινδύνους. Εάν δεν υπάρχει πρόθεση επίθεσης κατά της Τουρκίας, δεν βλάπτει κανέναν. Σε ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, μπορούν να χρησιμοποιούνται οι S-400 με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται οι S-300″.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »