“ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΚΥΠΡΟΣ”: Οι ΗΠΑ παίρνουν θέση εναντίον της Τουρκίας

“ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΚΥΠΡΟΣ”: Οι ΗΠΑ παίρνουν θέση εναντίον της Τουρκίας

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, αυτή την ώρα προωθείται ψήφισμα από την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών με το οποίο “θα καταδικάζεται η παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου και θα ενθαρρύνεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαιντεν να αναδείξει την επίλυση του Κυπριακού σε βασικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής ΗΠΑ”.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική Γερουσία τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να δοθεί η απαραίτητη σημασία στη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό από την αμερικανική κυβέρνηση και να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες οι βουλευτές Μπιλιράκης και Cicilline επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Καύκασο, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή ζήτησαν την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών για να απαγορευτεί η εξαγωγή αμερικανικών τεχνολογιών και εξαρτημάτων στην Τουρκία, που όπως αποδείχτηκε χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τουρκικών UAVs.

Νωρίτερα σήμερα, η Λένα Αργύρη, επικαλούμενη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε μέσω twitter: Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Καλούμε την Τουρκία να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύουν ξανά τους κληρικούς τους εντός της χώρας.”

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »