ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ – “Αποδυναμώνουμε την Ελλάδα με τη στάση μας”

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ – “Αποδυναμώνουμε την Ελλάδα με τη στάση μας”

Συζήτηση στη γερμανική βουλή έγινε το απόγευμα της Παρασκευής μετά από προτάσεις που κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων και του κόμματος “Η Αριστερά” για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και κυριώς των έξι υποβρυχίων Κλάσης 214 της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems.

Το αίτημά των γερμανικών κομμάτων είναι παρόμοιο με αυτό που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση είχε απορρίψει.

«Από στρατηγικής άποψης δεν θεωρώ oτι αυτος ειναι ο σωστός δρόμος»

είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχετικά με το ελληνικό αίτητα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η Κάτια Κόιλ, μέλος των Πρασίνων, μιλώντας στη βουλή κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη. Προμηθεύοντας τον Ερντογάν με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει το στόχο του, επισήμανε.

Επιπλέον αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια – ακόμη και αν αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Στην πρότασή του το κόμμα των Πρασίνων αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «παραβιάζει στη χώρα του θεμελιώδη στάνταρτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ακολουθεί στη Συρία και τη Λιβύη μια πολιτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο».

Στην πρόταση επίσηςη τονίζεται ότι η Τουρκία δεν απείλησε στρατιωτικά μόνο την Ελλάδα αλλά «έθεσε πολεμικά πλοία σε γραμμή αντιπαράθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Για την πρόταση του εμπάργκο στην Τουρκία μίλησε και η αντιπρόεδρος του κόμματος “η Αριστερά”, η οποία χαρακτήρισε «παράλογη» την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, από τη στιγμή που ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα, τα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.

Επίσης «παράλογη»χαρακτήρισε τη γερμανική στάση και όσον αφορά την Κύπρο, όπου η Τουρκία έχει μεταφέρει στα κατεχόμενα γερμανικά άρματα μάχης Leopard.

Στο αίτημά της η Αριστερά κατηγορεί την Άγκυρα για «νεοοθωμανικές αξιώσεις, που εκτείνονται από τη Βόρεια Αφρική ως την Κεντρική Ασία», όπως και για στρατιωτική στήριξη «εμπόλεμων πλευρών» και τη μεταφορά τζιχαντιστών σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ειδικότερα, το κόμμα της Αριστεράς ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση την επιβολή ενός γενικού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που θα αφορά ακόμη και προϊόντα και τεχνογνωσία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη μιας τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Ζητά, επίσης, να μη «μπλοκάρει» στην ΕΕ την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και απεναντίας να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα να αλλάξουν στάση.

Οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών απαντώντας στις προτάσεις των δύο κομμάτων δήλωσαν πως δεν γίνεται να επιβληθεί εμπάργκο σε μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία “σημαντικό εταίρο”.

Τα αιτήματα των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστερά; παραπέμφθηκαν προς περαιτέρω συζήτηση στην επιτροπή Οικονομίας και Ενέργειας.

Share

Written by:

2,919 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »