H Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) πιθανότατα τύπου RS-26 “Rubezh” ή κάποιος άλλος τύπος π.χ Topol κατά της Ουκρανίας όπως ισχυρίζεται η Πολεμική Αεροπορίας της Ουκρανίας, χωρίς πυρηνική κεφαλή, σηματοδοτώντας μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου. Το χτύπημα, το οποίο είναι το πρώτο παγκοσμίως που γίνεται από ICBM σε πεδίο μάχης, στόχευσε το Ντνίπρο (Dnipro) τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου 2024. Η επίθεση περιελάμβανε επίσης έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal και επτά πυραύλους κρουζ Kh-101, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.
Τι συνέβη;
Η επίθεση, που διεξήχθη μεταξύ 05:00 και 07:00 το πρωί (τοπική ώρα), είχε στόχο να στείλει μήνυμα στην Ουκρανία μετά τις επιθέσεις με Δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος.
#Russia / #Ukraine: #Russian Forces targeted #Dnipro with Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) for the first time.
— War Noir (@war_noir) November 21, 2024
Russian Forces reportedly launched RS-26 "Rubezh" solid-fueled ICBMs (Notably; seems to be lacking Explosive warheads). #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/dIkFwfwFz5
Ο Ρωσικός ICBM RS-26 “Rubezh” εκτοξεύτηκε από την Περιφέρεια Αστραχάν της Ρωσίας, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τέτοιο όπλο σε αυτόν τον πόλεμο. Ο υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος Kinzhal εκτοξεύτηκε από μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K στην περιφέρεια Tambov και οι επτά πύραυλοι κρουζ Kh-101 εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά Tu-95MS που σταθμεύουν στην περιφέρεια Βόλγκογκραντ.
Τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν έξι πυραύλους κρουζ Kh-101, ενώ οι υπόλοιποι πύραυλοι, συμπεριλαμβανομένου του ICBM, δεν προκάλεσαν καμία σημαντική ζημιά, ανέφεραν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Γιατί έχει σημασία
Η χρήση ενός ICBM σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης καθώς συνήθως τα όπλα αυτά προορίζονται για στρατηγικούς στόχους και κανονικά είναι οπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές MIRV. Ουσιαστικά μόλις ξεπεράστηκε το ψυχολογικό όριο χρήσης ICBM στο πεδίο μάχης. Το επόμενο είναι με βάση την λογική συνέχεια η πυρηνική κρούση. Όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητα το τελικό αποτέλεσμα.
Τα AWACS και τα Ραντάρ του ΝΑΤΟ σίγουρα παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την βολή ICBM της Ρωσίας. Ένας από τους λόγους που δεν χρησιμοποιεί κανείς τέτοια συστήματα είναι για να μην αναλυθούν και να μην προκαλέσουν ενδεχόμενη αυτόματη αντίδραση από τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι ότι υπήρξε γενική ενημέρωση προς τις ΗΠΑ και το NATO από τους Ρώσους καθώς χθες υπήρχαν προειδοποιήσεις για πιθανή σφοδρή αεροπορική κρούση με αποτέλεσμα να κλείσουν πρεσβείες στο Κίεβο όπως σας ενημερώσαμε.
Η Ρωσία θέλει να δείξει ότι ξεπεράστηκε κάθε όριο. Το θέμα είναι να δούμε πώς θα συνεχίσει γιατι η Ουκρανία ήδη το έχει περάσει στα «χαμηλά» και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν κανονικά οι επιθέσεις κατά του Ρωσικού εδάφους.