Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα του Τουρκικού πυροβολικού σε ζωτικής σημασίας πολιτικές υποδομές στη βορειοανατολική Συρία έχουν διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση σε μια περιοχή που έχει ήδη καταστραφεί από ακραία ξηρασία και χρόνια συγκρούσεων, σύμφωνα με μια έρευνα του BBC.
Το BBC αποκάλυψε ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιθέσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) – Ροζάβα (Rojava) από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Ιανουάριο του 2024. Οι Τουρκικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει τις βασικές πολιτικές υπηρεσίες, με τον σταθμό ύδρευσης Alouk – βασικό προμηθευτή για την επαρχία Χασάκα – να έχει κλείσει από τον Οκτώβριο του 2023 λόγω των αεροπορικών επιδρομών σε υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
“Το νερό είναι πιο πολύτιμο από τον χρυσό”
Με τον σταθμό Alouk εκτός σύνδεσης, οι κάτοικοι βασίζονται πλέον σε βυτιοφόρα νερού που παρέχουν προμήθειες από πηγάδια 20 χιλιόμετρα μακριά. Το BBC είδε μεγάλες ουρές απελπισμένων κατοίκων που παρακαλούσαν τους οδηγούς για νερό, δίνοντας μια σκληρή εικόνα της ζωής στην περιοχή που πλήττεται από την ξηρασία.
Ο Ahmad al-Ahmed, οδηγός βυτιοφόρου, μοιράστηκε την γνώμη του σε ανταποκριτές του BBC:
«Το νερό είναι πιο πολύτιμο από τον χρυσό εδώ. Οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο νερό. Το μόνο που θέλουν είναι να τους δώσεις νερό.»
Παρά τα εκατοντάδες βυτιοφόρα που λειτουργούν καθημερινά, οι παραδόσεις είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Τα σχολεία, τα ορφανοτροφεία, τα νοσοκομεία και όσοι έχουν κρίσιμες ανάγκες έχουν προτεραιότητα, αλλά πολλοί κάτοικοι δεν έχουν το νερό που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Οι δικαιολογίες και οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για παραβιάσεις
Η Τουρκία υπερασπίστηκε τις ενέργειές της, δηλώνοντας ότι τα χτυπήματά της στοχεύουν να καταστρέψουν τις οικονομικές δυνατότητες των κουρδικών ομάδων που χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Η Άγκυρα θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG/SDF που ελέγχει επι το πλέιστον την Ροζάβα ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο βρίσκεται σε σύγκρουση με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο, η στόχευση μη στρατιωτικών υποδομών συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ειδικά στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Η AANES κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί «να καταστρέψει την ύπαρξη του Κουρδικού λαού» υπονομεύοντας βασικούς πόρους για την επιβίωση.