«Πόρτα» από ΗΠΑ σε Τουρκία: Ξεχάστε “ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ” για τους S-400

Σε ομιλία του σε εκδήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ρωτήθηκε εάν θα είναι εφικτός ενας συμβιβασμός σε περίπτωση που η Τουρκία μετακινήσει τους S-400 εκτός των εδαφών της.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος χρησιμοποίησε συγκεκριμένα το παράδειγμα της Ελλάδας που σταθμεύει τους S-300 στην Κρήτη.

“Είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις, πολύ διαφορετικά παραδείγματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου κράτη έχουν αγοράσει εξοπλισμό που προηγείται εδώ και πολύ καιρό της νομοθεσίας των Αμερικανικών κυρώσεων, δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις”

απάντησε, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο ήταν σαφές όταν είπε ότι η μόνη λύση ειναι η Τουρκία να διώξει εντελως τους S-400.

“Η απόκτηση του S-400, το έχω πει εδώ και πολύ καιρό, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις που πήραν όλοι οι σύμμαχοι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για μείωση, όχι αύξηση των προμηθείων ρωσικού εξοπλισμού» δήλωσε ο Μπλίνκεν απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας οτι δεν υπάρχει περίπτωση να διώξουν τους S-400 & οτι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πρόβλημα που δημιουργούν για τα συγκεκριμένα “αμυντικά” συστήματα.

Share