Σε μια κλιμακούμενη διπλωματική διαμάχη, οι πολωνικές αρχές κάλεσαν τον Ρώσο πρέσβη για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με υποτιθέμενες εδαφικές φιλοδοξίες της Πολωνίας στη δυτική Ουκρανία και τη Λευκορωσία, οξύνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των συμμάχων τους.
Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε την Πολωνία ότι τρέφει εδαφικές φιλοδοξίες στη δυτική Ουκρανία, έναν ισχυρισμό που έχει επαναλάβει στο παρελθόν τόσο η Ρωσία όσο και η Λευκορωσία. Σε απάντηση στα προκλητικά σχόλια του Πούτιν, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας απηύθυνε «επείγουσα» κλήση στον Ρώσο πρεσβευτή στις 22 Ιουλίου.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών κλιμακώθηκαν περαιτέρω όταν μισθοφόροι της Βάγκνερ έφτασαν στη Λευκορωσία μετά από μια σύντομη ανταρσία, ωθώντας την Πολωνία να ανακοινώσει τη μετεγκατάσταση στρατευμάτων στα σύνορά της. Ως αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από την Πολωνία εναντίον της Λευκορωσίας θα θεωρηθεί ως επίθεση στη Ρωσία, υπονοώντας πιθανή εισβολή των πολωνικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία.
Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι τα δυτικά εδάφη της Πολωνίας ήταν ένα «δώρο από τον Στάλιν» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υποστήριξε ότι η Πολωνία πρέπει να είναι ευγνώμων στην ΕΣΣΔ για την «αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της».
Αυτός ο ισχυρισμός προκάλεσε οργή στην Πολωνία, καθώς ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki κατήγγειλε τη δήλωση και καταδίκασε τον Στάλιν ως εγκληματία πολέμου που ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.
Ως απάντηση στην κλιμάκωση της έντασης, ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι τόνισε ότι η Πολωνία αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε αναθεώρηση των συνόρων της με γειτονικές χώρες, χαρακτηρίζοντάς τα «απολύτως ανέγγιχτα».
Το ιστορικό πλαίσιο της μεταπολεμικής διευθέτησης μετά το 1945 φωτίζει την πολυπλοκότητα των σημερινών εδαφικών διαφορών στην περιοχή. Η Πολωνία υπέστη μια σημαντική εδαφική μετατόπιση, κινούμενη περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά σε σύγκριση με τα σύνορά της πριν από τον Β’ ΠΠ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διευθέτησης, η Σοβιετική Ένωση διατήρησε τμήματα των πολωνικών εδαφών, τα οποία προσαρτήθηκαν από τη Μόσχα το 1939. Σε αντάλλαγμα, η Πολωνία κέρδισε γη που προηγουμένως ανήκε στη Γερμανία.
Το διάβημα κατά του Ρώσου πρέσβη και η έντονη ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους συμμάχους της Πολωνίας. Η κίνηση δείχνει τη σταθερή στάση της Πολωνίας ως απάντηση σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως απειλές και εχθρικές ενέργειες από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα ή στρατιωτική κίνηση στην περιοχή θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις, επηρεάζοντας όχι μόνο τη σταθερότητα της Πολωνίας και των γειτόνων της αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!