Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περί Αναβάθμισης και Υποβάθμισης…

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Γράφει φίλος και αναγνώστης του nemesishd.gr:

Την προηγούμενη εβδομάδα, έλαβε χώρα η πρώτη πτήση του 1ου αναβαθμισμένου F-16V.

Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός τόσο για την ΠΑ, όσο και για τη δυνατότητα της χώρας να αναλαμβάνει project υψηλών και σύνθετων απαιτήσεων, παραμένοντας εντός χρονοδιαγραμμάτων (γεγονός που προκαλεί έκπληξη για τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία 47 χρόνια).

Στο σημείο αυτό, αξίζουν τα θερμότερα των συγχαρητηρίων στο προσωπικό τόσο της ΕΑΒ (το υγιές κομμάτι – όχι τους επιδοματολάγνους), της ΠΑ, της LM, καθώς και όσων εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία (πολιτικό και επιτελικό προσωπικό).

Er8tgn2w8aarxaq

Συνεπώς, δεν θα πρέπει να νιώθουμε τίποτα περισσότερο από ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα απόδοση του προγράμματος. ΛΑΘΟΣ. Γιατί στο πρόγραμμα εμπεριέχεται ένας κίνδυνος ο οποίος μπορεί να το οδηγήσει σε φιάσκο. Αυτός ο κίνδυνος δεν είναι άλλος από το Σύστημα Αυτοπροστασίας (ΣΑ).

Στο σύγχρονο πεδίο των επιχειρήσεων, ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος (ΗΠ) αποτελεί και θα αποτελέσει το Α και Ω. Οι ΤΕΔ έχοντας αναγνωρίσει τη σημασία του ΗΠ, επενδύουν σεβαστά ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη συτημάτων (KORAL), τα οποία και δοκιμάζουν.

Συνεπώς, και μετά τη σύντομη εισαγωγή, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο ΣΑ.

Αυτή τη στιγμή το ΣΑ των αεροσκαφών (ΑΦ) F16, αποτελεί προϊόν ανάπτυξης δεκαετίας 2000, το οποίο έχει αναπτυχθεί να αντιμετωπίζει ανάλογες απειλές και έχει σχεδιαστεί να συνεργάζεται με το radar APG-68 V9 (των ΑΦ F16).

Το νέο radar APG-83 ηλεκτρονικής σάρωσης, δεδομένου ότι έχει πολλαπλάσιες δυνατότητες του φέροντος αυτή τη στιγμή καθιστά τη συνεργασία του με το ASPIS 2 εν αμφιβόλω.

Το ζήτημα αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο ΓΕΑ.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο πρόγραμμα αναβάθμισης δεν υπήρχε αρχικά πρόβλεψη για αναβάθμιση του ΣΑ.

Ο λόγος ήταν καθαρά οικονομικός, καθώς έπρεπε να τηρηθεί η οροφή του κόστους όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

Θα ερωτηθεί κάποιος

«Μα καλά, είναι δυνατόν να μην συμπεριληφθεί η αναβάθμιση ενός τέτοιου συστήματος στον εκσυγχρονισμό;».

Η απάντηση είναι «Ναι», είναι δυνατόν, γιατί η απόφαση ελήφθη κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες και σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Επειδή όμως τα πάντα ρεί και ποτέ δεν είναι αργά, προτείνεται στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, να δουν το ζήτημα έγκαιρα και να το διορθώσουν.

Η πρόταση είναι ο σχεδιασμός ΕΚ ΝΕΟΥ συστήματος αυτοπροστασίας (ASPIS 3) με βάσει τις απειλές όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου, που θα κρίνει το επιτελείο.

Με δυνατότητα προσαρμοστικότητας σε δυναμικό περιβάλλον, ΑΙ, δυνατότητα προγραμματισμού, παρεμβολή ραντάρ AESA, σε μια πολύ χονδροειδή προσέγγιση. Μα θα απορήσουν κάποιοι «Και το ASPIS II, που το πληρώσαμε, τι θα γίνει;»

Το ASPIS II θα συνεχίσει να εξοπλίζει τα F16 τα οποία δεν ανήκουν στην έκδοση VIPER, δημιουργώντας παράλληλα ένα μελλοντικό αποθεματικό για τα F16blk50+ και F16blk30, καθιστώντας το ΣΥΝΟΛΟ του στόλου πλήρως ΑΞΙΟΜΑΧΟ (καλύπτωντας την περίπτωση μη μελλοντικής υποστήριξης του ASPIS 2 από την εταιρία)

Είναι καθαρά θέμα πολιτικής και στρατιωτικής βούλησης.

Σε αντίθετη περίπτωση, με την εφαρμογή μεσοβέζικων λύσεων που προτείνονται και χωρίς εγγύηση καλής απόδοσης, η απαξίωση του συστήματος ASPIS 2 στα F16V, μοιάζει μαθηματικά να αποκτά την την ισχύ αξιώματος.

Φανταστείτε, να έχετε έναν Η/Υ, να βάλετε έναν καινούριο επεξεργαστή, χωρίς όμως να του αλλάξετε την κάρτα γραφικών ή να βάλετε ένα πρόγραμμα στο αυτοκίνητο να γίνει πιο γρήγορο, χωρίς αλλαγή υποσυστημάτων τα οποία θα πρέπει να αντέχουν σε μεγαλύτερη ιπποδύναμη.

Σίγουρα και θα απαιτηθούν χρήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να τα δούμε σε βάθος 20ετίας και να γίνει αναγωγή του κόστους.

Σε ολα τα ανωτέρω δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση η όλη διαδικασία, ενώ πάμε να γλιτώσουμε χρήματα, εν τέλει να μας κοστίσει περισσότερο, και τελικά να το απαξιώσουμε τελείως (φέρνοντας ξανά τα γνωστά: αλήτες προδότες, άσχετοι, μιζαδώροι κλπ). Γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε ΚΑΝΕΝΑ σοβαρό κράτος δεν νοείται ΑΦ να ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ χωρίς ΣΑ.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο το οποίο πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι το γεγονός ότι η υποστήριξη του ASPIS 2 ενδοχμένως και σε λίγα χρόνια να μην υφίσταται. Σε αυτή την περίπτωση ποιό είναι το πλάνο; Απλά να απαξιωθεί το ΣΑ ενώ θα βγαίνουν εκτός σταδιακά τα υποσυστήματα αυτού και να καταλήξουμε να γίνουμε θεατές εξελίξεων που έλαβαν χώρα σε παλαιότερες εποχές του ASPIS 1.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή γίνεται έκληση, στο προσωπικό και την πολιτική ηγεσία που λαμβάνουν τις αποφάσεις, να δουν το πρόβλημα.

Οι επιτελείς να πουν την ωμή αλήθεια στο πολιτικό προσωπικό, προστατεύοντάς τους. Μη μείνουμε στη νοοτροπία του παρελθόντος (αυτό θα είναι επαναστατικό – 200 χρόνια μετά το 1821).

Όμως αν κάποιοι επικαλούνται τεχνικές δυσκολίες, αυτές θα υπερκαλυφθούν, γιατί πρέπει να δούμε το δάσος, όχι το δέντρο. Εάν δεν επιλυθεί φοβούμαι ότι, το 2025 θα μιλάμε για σκάνδαλο.

Συνεπώς όχι για αναβάθμιση, αλλά μάλλον για ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ και κάποιοι θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος αυτής της απόφασης.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως, και σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα υπάρχει η δικαιολογία της απειρίας, γιατί πλέον υπάρχει γνώση και εικόνα στο θέμα. Με αυτό το δεδομένο, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν και ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στους εμπλεκομένους (κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα είναι ΕΚΕΙΝΟΣ ο αποδιοπομπαίος τράγος σε μια δεδομένη στιγμή).

Κλείνοντας θα πρέπει να υπενθυμίσω τα δημοσιεύματα την εποχή που αγοράστηκε το ΑΒΕΡΩΦ περί σκανδαλωδών μιζών κτλ. Άσχετα εάν ισχύουν ή όχι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ένα γεγονός. Και το γεγονός είναι ότι το όνομα αυτού, ακόμα προκαλεί ρίγος στις συνειδήσεις αυτών που πρέπει να προκαλεί. Αυτών που έχουν τα 12ΝΜ ως CASUS BELLI.

Τότε ήταν το Αιγαίο…

Σήμερα είναι και η Ανατολική Μεσόγειος, συνεπώς η ερώτηση στον Ελληνικό λαό και το Πολιτικό προσωπικό είναι η εξής: «Θα το…ρισκάρουμε; Και αν ναι με τι πολιτικοοικονομικό κόστος;». Όποια απόφαση κι αν παρθεί, συστήνω να παρθεί με πολλή προσοχή.

Αποκλειστικά για το «ΝΕΜΕSIS HD»

«ΤΙΜΟΛΕΩΝ»

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα