Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τουρκικός εκσυγχρονισμός F-16 μπορεί να καταλήξει σε Ρωσικά μαχητικά

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Τουρκία σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από Τουρκικά ΜΜΕ έχει υποβάλει αίτηση για αγορά 40 νεών F-16V από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιστολή, η οποία υπεγράφη στις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό 80 αεροσκαφών F-16 που χρησιμοποιούνται τώρα από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην έκδοση VIPER που θα διαθέτει και η Ελλάδα, ωστόσο η επιστολή αυτή πιθανότατα κρύβει άλλο ένα τουρκικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Η επιστολή με την οποία ζητείται ο εκσυγχρονισμός του σχεδόν παρωχημένου αεροπορικού στόλου Τουρκικών F-16, προωθήθηκε στην Ουάσινγκτον στις 30 Σεπτεμβρίου. Το αίτημα της Τουρκίας θα αξιολογηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Άμυνας (Πεντάγωνο) με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να εγκριθεί.

Ακόμη και αν το Πεντάγωνο εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των F-16, το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά απίθανο να τον εγκρίνει με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ να έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θα εγκριθούν πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, εάν ο Ερντογάν δεν αλλάξει τη στάση του σχέση με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Αλλά με αυτές τις ελάχιστες πιθανότητες να εγκριθεί ο εκσυγχρονισμός… Γιατί ο Ερντογάν συνεχίζει να τον ζητάει;

Η γνώμη μας στο NEMESISHD.GR είναι ότι ο Ερντογάν παίζει και πάλι το ίδιο παιχνίδι που έπαιξε με την απόκτηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας (S-400) και ουσιαστικά επαναλαμβάνει το ίδιο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το κύριο τουρκικό επιχείρημα για τη συμφωνία των S-400 ήταν ότι ο Ερντογάν είχε ζητήσει αμερικανικά συστήματα PATRIOT αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να του τα πουλήσουν μετά τις τουρκικές πιέσεις να συμπεριληφθεί και μεταφορά τεχνογνωσίας στη συμφωνία.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή να επιδιώκει ένα αμερικανικό “ΟΧΙ” για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16, προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά ρωσικών αεροσκαφών όπως τα Su-35S & τα Su-57 που φαίνεται να έχει ήδη προσφέρει η Ρωσία στην Τουρκία.

NEMESISHD.GR – Η αντιγραφή του κειμένου απαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα