Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Non-paper ΗΠΑ για EAST MED: Τι έχει συμβεί ως τώρα

Non-paper ΗΠΑ για EAST MED: Τι έχει συμβεί ως τώρα

0
ΗΠΑ EAST MED
Photo by Noah Wulf

«Φωτιά» έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με ένα non-paper που απέστειλε η αμερικανική κυβέρνηση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ σχετικά με τον East Med.

Οι ΗΠΑ από το συγκεκριμένο κείμενο φαίνεται να μην υποστηρίζουν την κατασκευή του αγωγού κυρίως για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους. Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης το ανεπίσημο αμερικανικό έγγραφο αναφέρει πως το εν λόγω έργο προκαλεί επίσης εντάσεις στην περιοχή. Αν λάβουμε αυτό ως δεδομένο (δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί), εύλογα κάνουν λόγο για ενδοτικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στις απαιτήσεις της Τουρκίας που είναι επίσης αντίθετη με την κατασκευή του αγωγού.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, στον λογαριασμό της στο Twitter ανέφερε πως στο non-paper παρατίθενται τρεις λόγοι για τη μη παροχή διπλωματικής στήριξης στον East Med: η προστασία του περιβάλλοντος, η ενεργειακή μετάβαση και στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έλλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας και η δημιουργία εντάσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στο tweet της δημοσιογράφου, απάντησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt:

«Λένα, όπως ξέρεις, δεν σχολιάζουμε γενικά τις ιδιωτικές διπλωματικές μας δραστηριότητες, αλλά αυτή η αναφορά παρουσιάζει λάθος την ατζέντα μας, η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη περιφερειακών διασυνδέσεων που είναι οικονομικά βιώσιμες και προωθούν κοινούς κλιματικούς στόχους. Η δημοσιογραφική ομάδα της Αθήνας έχει περισσότερα,» έγραψε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Ως Nemesis HD δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό το έγγραφο την κατασκευή του αγωγού και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς η κατασκευή του East Med προκύπτει από συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, χωρίς οι ΗΠΑ να έχουν κάποιο πρακτικό ρόλο στο συγκεκριμένο έργο. Αφήνουμε σε εσάς τον σχολιαμό των γεγονότων και θα επανέλθουμε με σχετικό άρθρο αν υπάρξουν εξελίξεις.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ