Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Κλίμα σύγκρουσης | Λεκτική κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για Ουκρανία

Κλίμα σύγκρουσης | Λεκτική κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για Ουκρανία

0
ΗΠΑ - Ρωσίας
Photo by Kremlin.ru

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναλάβουν καμία «σταθερή δέσμευση» στις επικείμενες συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, υπό τον όρο της ανωνυμίας, σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρξει σταθερή δέσμευση σε αυτές τις συνομιλίες, οι οποίες θα είναι σοβαρές και συγκεκριμένες, αλλά διερευνητικής φύσεως. Όλα όσα θα συζητηθούν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον για εξέταση και επίσης να συζητηθούν με τους εταίρους και συμμάχους αργότερα μέσα στην εβδομάδα», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Ενώ θα προτιμούσαμε περισσότερο μια διπλωματική αποκλιμάκωση, εάν η Ρωσία επιλέξει την άλλη οδό, είμαστε περισσότερο από έτοιμοι και απόλυτα σύμφωνοι με τους εταίρους και τους συμμάχους μας για την ανάγκη επιβολής σοβαρού τιμήματος στη Ρωσία μέσω οικονομικών κυρώσεων, ελέγχων εξαγωγών που στοχεύουν βασικές βιομηχανίες , ενίσχυση των θέσεων των νατοϊκών δυνάμεων σε συμμαχικό έδαφος και αυξημένη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Θα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα σε μια εβδομάδα περίπου σε ποιο δρόμο βαδίζουμε», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις με «αίσθημα ρεαλισμού και όχι αισιοδοξίας».

«Θέλουμε να δούμε εάν η Ρωσία θα έρθει ή όχι σε αυτές τις συνομιλίες με πνεύμα σοβαρότητας και προθυμίας να συζητήσει αυτά τα θέματα με συγκεκριμένο τρόπο προσανατολισμένο στο να υπάρξουν αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις αμερικανικές δηλώσεις, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στα πρακτορεία ειδήσεων RIA και Interfax την απογοήτευσή τους που οι ΗΠΑ επιμένουν σε μονόπλευρες παραχωρήσεις από τη Ρωσία, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε πως η Ρωσία αποκλείεται να κάνει καμία παραχώρηση.

Οι αυριανές ρωσοαμερικανικές συνομιλίες στη Γενεύη πραγματοποιούνται με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ κατηγορούν εδώ και καιρό τη Ρωσία ότι σκοπεύει να εισβάλει σύντομα στην Ουκρανία, η Ρωσία όμως από την πλευρά της επιμένει να το διαψεύδει και να εκφράζει την ανησυχία της για τη συγκέντρωση νατοϊκών δυνάμεων κοντά στα δικά της σύνορα.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

Exit mobile version