Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) διευκρίνισε ότι η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι (Nikki Haley) και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo) δεν θα είναι μέρος της νέας κυβέρνησής του. Ο Τραμπ, ο οποίος σχηματίζει ενεργά το νέο του υπουργικό συμβούλιο ενόψει της ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την απόφαση τοτ, ευχαριστώντας επισήμως τόσο τη Χέιλι όσο και τον Πομπέο για την υπηρεσία τους.
«Δεν θα προσκαλέσω την πρώην πρέσβη Νίκι Χέιλι ή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ενταχθούν στην κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Μου άρεσε πολύ και εκτίμησα τη συνεργασία μαζί τους στο παρελθόν και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την υπηρεσία τους στη χώρα μας.» είπε ο Τραμπ στα social media του.
Αυτή η επιβεβαίωση ακυρώνει τις πρόσφατες εικασίες σχετικά με τους πιθανούς ρόλους της Χέιλι και του Πομπέο, και οι δύο πρόσωπα υψηλού προφίλ από την πρώτη θητεία του Τραμπ. Αμερικανικές πηγές είχαν πληροφορίες ότι ο Πομπέο, ήταν υποψήφιος για υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μια πιθανότητα που είχε συζητηθεί επίσης από άτομα που βρίσκονται στη μεταβατική ομάδα του Τραμπ. Ωστόσο, η απόφαση τον απέκλεισε τελικά από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο Πομπέο, ο οποίος προηγουμένως είχε αναλάβει τόσο υπουργός Εξωτερικών όσο και ως διευθυντής της CIA, ήταν γνωστός για τη σταθερή υποστήριξή του στον Τραμπ. Όμως και για τις διαφωνίες του ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή ειδικά στο θέμα των Κούρδων της Συρίας τους οποίους ο Τραμπ ήθελε και θέλει από ότι φαίνεται να αφήσει στο έλεος της Τουρκίας με βάση την πρόσφατη δήλωση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ. Διαφορές που τώρα από ότι φαίνεται επεκτείνονται και στο Ουκρανικό ζήτημα.
Η Nikki Haley είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αργότερα ανέστειλε την εκστρατεία της, υποστηρίζοντας τον γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκ Ρούμπιο. Παρά τη μακροχρόνια επιρροή της στον Λευκό Οίκο και την Γερουσία η εκστρατεία της κατά του Τραμπ μπορεί να συνέβαλε στον αποκλεισμό της από τη νέα κυβέρνησή του.
Πως ο αποκλεισμός του Μάικ Πομπέο αφορά την Ελλάδα;
Ο ρόλος του Μάικ Πομπέο στη διεθνή διπλωματία είχε δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες και από την χώρα μας λόγω της θετικής στάσης του στα ελληνικά ζητήματα. Μάλιστα η πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ πυροδότησε την ελπίδα μεταξύ αρκετών Ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων ότι ο Πομπέο μπορεί να συνεχίσει να διαμορφώνει τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ έστω και μέσω του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με τρόπο που συμφέρει την χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση ο αποκλεισμός του δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό για την χώρα μας καθώς ήδη είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε θετικά ή αρνητικά για την χώρα μας συμπεράσματα. Τα πρώτα όμως σημάδια δείχνουν ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να κάνει σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνηση του, γεγονός που αυξάνει και τις πιθανότητες να υπάρξουν διάφορες παγκόσμιες ανακατατάξεις και αλλαγή στους σχεδιασμούς.