ΝΑ ΖΗΣΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ | Μεγαλειώδης παρέλαση στην Λευκωσία

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης / PIO (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ)

Σύμφωνα με το CyprusDefense.com ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της παρέλασης για την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής: «Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Τιμή και δόξα σε όσους υπερασπίστηκαν την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν δοκιμάστηκε.

Τιμή και δόξα σε όσους υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Είναι καλά γνωστό πως για 61 χρόνια περάσαμε δοκιμασίες, ξεκινήσαμε από μια φτωχή αποικία, για να είμαστε σήμερα ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος με δομές, με θεσμούς, με διεθνείς σχέσεις, με ισχυρότατη τη βάση του διεθνούς δικαίου να υπεραμύνεται και να υπερασπίζεται της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ένιωθα πιο ευτυχής αν σήμερα συνεόρταζαν μαζί μας και οι Τουρκοκύπριοι.

Λυπούμαι διότι οι μεθοδεύσεις ή οι παρεμβάσεις εκείνων που ανέλαβαν να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία, οδήγησαν στα τραγικά φαινόμενα που καταγράφονται σήμερα.

Εύχομαι να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο, τον δύσκολο δρόμο που τους επέλεξε να ακολουθήσουν, όχι η δική τους βούληση, αλλά η βούληση όσων θέλουν να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Θέλω να συγχαρώ θερμά την Εθνική Φρουρά, γενικότερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας δύναμη και είναι με καμάρι και με περηφάνεια που σήμερα παρακολουθήσαμε όλοι τον συνεχή εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς που, επαναλαμβάνω, ο ρόλος της δεν είναι παρά αποτρεπτικός της όποιας επιβουλής, από όπου και αν προέρχεται.

Χρόνια πολλά και εύχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή και την επιβουλή που καταγράφεται από την Τουρκία» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΠτΔ – Χαιρετισμός στρατιωτικής παρέλασης 1ης Οκτωβρίου. Λεωφόρος Ιωσήφ Χ’’Ιωσήφ, Στρόβολος, Κύπρος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Πέρα απο την δύναμη της ΕΛΔΥΚ που παρέλασε τιμώντας τους προγόνους της που έπεσαν μαχόμενοι στην Κύπρο κατα την διάρκεια της εισβολής, στην Κύπρο βρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε σήμερα την Ελληνική Κυβέρνηση στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠτΔ – Χαιρετισμός στρατιωτικής παρέλασης 1ης Οκτωβρίου. Λεωφόρος Ιωσήφ Χ’’Ιωσήφ, Στρόβολος, Κύπρος.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ

Στην Κύπρο παρέλασαν αρματα μάχης T-80U και ΑΜΧ 30Β2 που συνοδεύοταν απο BMP3 και VAB. Την τιμητική του είχε το Κυπριακό πυροβολικό οπου παρέλασαν πυροβόλα ZUZANA 155χλστ και τα πρόσφατα αποκτηθέντα NORA B52.

Στην Κυπριακή παρέλαση παρέλασε και η αντιπλοοίκη δύναμη του Κυπριακού Ναυτικού με τους επάκτιους EXOCET να περνάνε τους δρόμους της Λευκωσίας, υπο το βλέμμα της αεροπορικής δύναμης της Εθνικής Φρουράς με επιθετικά ελικόπτερα τύπου GAZELLE & Mi35.

Η παρέλαση είχε και πληθώρα άλλων οπλικών συστημάτων που παρέλασαν μαζι με το πεζικό και τα μηχανοκίνητα τμήματα, στέλνοντας μήνυμα στους απέναντι οτι την επόμενη φορά δεν θα είναι τόσο απλα τα πράγματα για αυτούς!

NEMESISHD.GR

Share
Translate »