“ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΖΕΡΟΙ”: Ο Μακρόν στηρίζει Πασινιάν και Αρμενία

“ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΖΕΡΟΙ”: Ο Μακρόν στηρίζει Πασινιάν και Αρμενία

Η Αρμενία αντιμετωπίζει κρίση εθνικής ασφαλείας και η Γαλλία είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πριν από τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στο Παρίσι την Τρίτη, σύμφωνα με το αρμενικο πρακτορείο ειδήσεων Armenpress. Ο Μακρόν σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται γενικά από τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου 2020, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

“Η Γαλλία είναι έτοιμη να στηρίξει το ζήτημα αυτό, πρώτον, η συζήτηση αφορά στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου, καθώς επίσης και άλλων κρατουμένων. Και η διατήρηση της κληρονομιάς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στα παρακείμενα εδάφη είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα.

Τόσο η χριστιανική όσο και η μουσουλμανική κληρονομιά πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν. Ως συμπρόεδρος της Ομάδας του ΟΑΣΕ, είναι καθήκον της Γαλλίας να κάνει τα πάντα ώστε οι πλευρές να φτάσουν σε αποκλιμάκωση και να καθιερώσουν διάλογο», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Δήλωσε επίσης ότι η οριοθέτηση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν πρέπει να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω διαλόγου και η χρήση βίας πρέπει να αποφευχθεί σε όλες τις περιπτώσεις. “Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αποσυρθούν από τα εδάφη της Αρμενίας και καλώ για επιστροφή στις θέσεις που είχαν μέχρι τις 11 Μαΐου”, δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην καθιέρωση διαλόγου.

Σημείωσε ότι η Γαλλία, όπως πάντα, στέκεται στο πλευρό της Αρμενίας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Share
Translate »