Πρωθυπουργός Λιβύης μυστική επίσκεψη Άγκυρα Ερντογάν, ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗΣ: Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Πρωθυπουργού | ΛΙΒΥΗ, NEMESIS HD

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗΣ: Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Πρωθυπουργού | ΛΙΒΥΗ

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες μετά την εκλογή του.

Πηγή του Middle East Eye αναφέρει ότι ο Dbeibah έφτασε στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου ως μέρος των συνηθισμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς όμως να εξηγεί γιατί η συνάντηση παρέμεινε μυστική.

Αναφέρει επίσης ότι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι ήθελαν να μεταφέρουν προσωπικά τις ευχές τους στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό και να δηλώσουν την πρόθεση τους να προσφέρουν υποστήριξη σε οποιουσδήποτε δυνατούς τομείς, από τη στρατιωτική εκπαίδευση έως την ανοικοδόμηση των υποδομών.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, δήλωσε στη Daily Sabah τη Δευτέρα, ότι η Τουρκία είχε επαφή με τους νέους αξιωματούχους της Λιβύης και ότι στο διάστημα που έχει περάσει από την εκλογή τους έχουν πραγματοποιηθεί «κάποιες επισκέψεις».

“Ο Πρόεδρος (Ερντογάν) αντάλλαξε απόψεις (με τους Λιβύους ηγέτες.) Έκανε τηλεφωνήματα για να τους συγχαρεί και υπήρξαν κάποιες επισκέψεις. Και αυτό θα συνεχιστεί”, είπε.

Οι διασυνδέσεις του Ντμπεϊμπά με την Τουρκία είναι πολύ γνωστές. Ο δισεκατομμυριούχος είχε προχωρήσει σε συμβάσεις με τουρκικές εταιρείες μέσω κρατικών υπηρεσιών πριν από την εξέγερση εναντίον του Muammar Qaddafi στη Λιβύη.

Ο Dbeibah επίσης είχε δώσει την πρώτη του συνέντευξη στο κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu τον περασμένο μήνα λίγο μετά την εκλογή του, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος.

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις του Λίβυου Πρωθυπουργού με την Τουρκία και την ανησυχητική αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, έχουν προκύψει και κατηγορίες για δωροδοκία μελών του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι προσφέρονταν ιδιαιτέρως υψηλά ποσά σε συμμετέχοντες για να ψηφίσουν τον Ντμπεϊμπά στη θέση του Πρωθυπουργού.

Share
Translate »