ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΘΕΡΜΟΒΟΛΙΔΕΣ ΤΟ CESME ΑΠΟΧΩΡΕΙ – Νέα Τουρκική NAVTEX στην περιοχή

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΘΕΡΜΟΒΟΛΙΔΕΣ ΤΟ CESME ΑΠΟΧΩΡΕΙ – Νέα Τουρκική NAVTEX στην περιοχή

Από την περιοχή της παράνομης NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο αποχώρησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Cesme το πρωί της Πέμπτης.

Το τουρκικό πλοίο έφυγε νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν καθώς η παράνομη NAVTEX που είχε εκδοθεί από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης λήγει στις 2 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστος ο λόγος της αποχώρησης του και το αν θα επιστρέψει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Λέσβου.

Πιθανόν, η αποχώρηση του ωκεανογραφικού Cesme να σχετίζεται με την μεγάλη άσκηση που διεξάγει η Τουρκία από σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση με όνομα “Mavi Vatan” (ελ. Γαλάζια Πατρίδα) θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Άγκυρας θα λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, αλλά και αποβατικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται, ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρενόχλησε το Cesme.

“Τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το πλοίο TCG Cesme, το οποίο διεξήγαγε υδρογραφική έρευνα στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου” είχε δηλώσει ο Ακαρ και τονίζοντας ότι “δόθηκε η απαραίτητη απάντηση στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκης”.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »