Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Μακρόν: «Τριπλή υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – Η σύγχρονη Ευρώπη αντιμετωπίζει μια τριπλή υπαρξιακή απειλή και χρειάζεται ένα νέο μοντέλο για να την αντιμετωπίσει, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Economist, αναφερόμενος εν μέρει στην επεκτατικότητα της Ρωσίας και στην επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

«Υπάρχει αυτός ο τριπλός υπαρξιακός κίνδυνος για την Ευρώπη μας: στρατιωτικός κίνδυνος και κίνδυνος ασφάλειας, οικονομικός κίνδυνος για την ευημερία μας, υπαρξιακός κίνδυνος εσωτερικής ασυνέπειας και διαταραχής στη λειτουργία των δημοκρατιών μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Λοιπόν αυτοί είναι οι τρεις κίνδυνοι που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αναμφίβολα πολύ έντονα. Επιπλέον, μετά την πανδημία, υποτιμήσαμε αυτές τις εντάσεις, παρόλο που η Ευρώπη άρχισε να ανταποκρίνεται σε αυτές, αλλά πολύ δειλά ή μερικές φορές λίγο πολύ αργά» πρόσθεσε.

Μακρόν: «Τριπλή υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη»
By Jacques Paquier (flickr)

Σύμφωνα με τον Μακρόν, απαιτείται «ένα νέο γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό παράδειγμα για την Ευρώπη» για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Καταρχάς, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει τη δική της ασφάλεια. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία «σε επίπεδο ενέργειας, υλικών και σπάνιων πόρων, αλλά και σε βασική τεχνογνωσία».

Μεταξύ άλλων, αυτό αφορά την ενεργό συμμετοχή των εταιρειών της στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική υπολογιστική, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ενδέχεται να αποκτήσουν μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα. Τέλος, αναφέρει πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία που «δημιουργήθηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα και την ψηφιοποίηση των κοινωνιών μας και τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία».

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Πούτιν σε Κίνα: «Ρώσοι και Κινέζοι είναι αδέρφια» – Τι αναφέρει η κοινή δήλωση

Πεκίνο, Κίνα – Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε...

Η Ρωσία απέλασε τον στρατιωτικό ακόλουθο του Ηνωμένου Βασιλείου – Τι έχει συμβεί

Σε μια σημαντική διπλωματική κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένου...

Διαβάστε ακόμα