Παρίσι, Γαλλία – O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ζήτησε να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση για χτυπήματα εντός της Ρωσίας.
Ο Μακρόν υποστήριξε την άποψη του, ωστόσο έθεσε μια προϋπόθεση: να χρησιμοποιείται ο δυτικός εξοπλισμός για χτυπήματα στη Ρωσία αλλά μόνο κατά στρατιωτικών βάσεων από τις οποίες πραγματοποιούνται πλήγματα κατά της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύονται οι πύραυλοι και, βασικά, τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες δέχεται επιθέσεις η Ουκρανία» είπε παρουσιάζοντας έναν χάρτη με στρατιωτικές βάσεις στη δυτική Ρωσία, όπου συγκεντρώνονται στρατεύματα πριν σταλούν στα μέτωπα και εκτελούνται επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας.

«Όπως μπορείτε να δείτε, το ουκρανικό έδαφος δέχεται επίθεση από βάσεις στη Ρωσία. Πώς εξηγούμε στους Ουκρανούς ότι θα πρέπει να προστατεύσουν αυτές τις πόλεις και όλα όσα βλέπουμε γύρω από το Χάρκοβο αν τους πούμε “δεν επιτρέπεται να χτυπήσετε τη θέση από την οποία εκτοξεύονται οι πύραυλοι”;» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Επιπλέον, επέκρινε τη στάση του ΝΑΤΟ σε αυτό το ζήτημα λέγοντας πως το μήνυμα που στέλνει η συμμαχία στην Ουκρανία είναι: «Σου δίνουμε όπλα, αλλά δεν επιτρέπεται να αμυνθείς». Ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμενε επίσης ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει να απαγορεύεται στην Ουκρανία η χρήση δυτικών όπλων για χτυπήματα σε πολιτικούς στόχους και σε άλλους στρατιωτικούς στόχους εκτός εκείνων που χρησιμοποιούνται για χτυπήματα εναντίον ουκρανικών περιοχών.
Την πεποίθηση του Μακρόν έχουν δείξει να συμμερίζονται κι άλλοι δυτικοί ηγέτες, ωστόσο άλλοι διατηρούν αντίθετη γνώμη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι παρέχουν σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, έχουν διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική σε αυτό το θέμα, επιμένοντας να απαγορεύουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα για να στοχεύσουν τη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η στάση μπορεί να μαλακώνει.
Σε μια προσπάθεια να μεταπείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως σας είχαμε ενημερώσει στο NEMESIS HD, φέρονται πριν από μερικές εβδομάδες να ζήτησαν από την Ουάσινγκτον όχι μόνο να άρουν αυτόν τον περιορισμό αλλά και να συνδράμουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.