Λίβυος αναλυτής: “Η νεα κυβέρνηση να σκίσει το μνημόνιο με την Τουρκία”

Λίβυος αναλυτής: “Η νεα κυβέρνηση να σκίσει το μνημόνιο με την Τουρκία”

Ο πολιτικός αναλυτής, Ραντουάν Αλ-Φιτούρι, δήλωσε ότι η νέα προσωρινή κυβέρνηση στη Λιβύη θα πρέπει να εκφράσει δημόσια την απόφασή της σχετικά με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της απερχόμενης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και της τουρκικής κυβέρνησης, μόλις σχηματιστεί και εγκριθεί από το Βουλή των Αντιπροσώπων (HoR).

Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο Αλ-Φιτούρι επιβεβαίωσε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι συμφωνίες είναι άκυρες, παράνομες, αντισυνταγματικές, δεν αναγνωρίζονται ούτε διεθνώς ούτε στη Λιβύη, και έχουν υπογραφεί μονομερώς».

Τόνισε ότι η νέα προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει τη θέση της σχετικά με αυτές τις συμφωνίες και να τερματίσει την τουρκική παρουσία στη δυτική Λιβύη.

Την Παρασκευή, οι αντίπαλες πολιτικές ομάδες της Λιβύης συμφώνησαν να σχηματίσουν μια προσωρινή κυβέρνηση μετά από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη. Ο Μοχάμεντ Μένφι εξελέγη επικεφαλής του Συμβουλίου της Προεδρίας και ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά πρωθυπουργός.

“Η κυβέρνησή μου θα εργαστεί για την εδραίωση της ειρήνης στη Λιβύη και για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα”, πρόσθεσε ο Ντμπεϊμπά.

Πρόσθεσε ότι η εκλογή προσωρινής αρχής στη Λιβύη από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) “θα εξυπηρετήσει το καλό της Λιβύης και του λαού της”.

Share
Translate »