ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΗΠΑ: “Τα Γκολάν είναι και θα παραμείνουν ισραηλινό έδαφος”

ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΗΠΑ: “Τα Γκολάν είναι και θα παραμείνουν ισραηλινό έδαφος”

Σε δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την κυριαρχία στα υψίπεδα του Γκολάν απάντησε σήμερα, Τρίτη, το Ισραήλ. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ότι τα υψίπεδα Γκολάν είναι “πολύ σημαντικά για την ασφάλεια του Ισραήλ” αλλά “τα ζητήματα της νομιμότητας είναι άλλης ταξης”.

“Αν με τον καιρό η κατάσταση αλλάξει στη Συρία, είναι κάτι που θα το μελετήσουμε”, δήλωσε ο Μπλίνκεν και σημείωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάιντεν, δεν έχει μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

“Η θέση του Ισραήλ είναι σαφής. Σε κάθε ενδεχόμενο μελλοντικό σενάριο, τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία”, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, απαντώντας στον επικεφαλής του State Department.

Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε τον Μάρτιο του 2019 διάταγμα με το οποίο αναγνώριζε επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψιπέδα του Γκολάν, που προσαρτήθηκαν επίσημα το 1981. Η Συρία είχε χαρακτηρίσει τότε το διάταγμα Τραμπ “κατάφωρη επίθεση” στην κυριαρχία της. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή αυτή.

Τα Γκολάν, που είναι φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες ανήκε στη Συρία μέχρι που τα 2/3 της περιοχής καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον Πολέμου των Επτά Ημερών το 1967.

Share
Translate »