Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμεϊμπά δήλωσε σε συνέντευξή του ότι αποδέχεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς αυτό, όπως είπε, ωφελεί τη χώρα του.
Σε συνέντευξη στο κανάλι Al Jazeera, η οποία θα προβληθεί ολόκληρη την Τετάρτη, ο Ντμεϊμπά δήλωσε ότι η Λιβύη αξιολογεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο διαφορετικά από την Ελλάδα.
«Διαφωνούμε με την Ελλάδα στην αξιολόγηση της τουρκολιβυκής συμφωνίας. Εξυπηρετεί τους Λίβυους και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε», είπε συγκεκριμένα.
Σχετικά με τους ξένους μισθοφόρους που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη, ο Ντμεϊμπά είπε ότι υπάρχουν «καλά σημάδια» για την αποχώρησή τους.
Οι δηλώσεις του Λίβυου πρωθυπουργού φαίνεται να μη συνάδουν με τις απόψεις που έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα ο πρόεδρος και η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη ημέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφερε ότι ο επαναπατρισμός Σύρων μαχητών από τη Λιβύη έχει ανασταλεί πλήρως από την πλευρά της Τουρκίας, κατά παράβαση της συμφωνίας για την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων. Τον προηγούμενο μήνα, το SOHR είχε αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση έστειλε νέα παρτίδα 380 Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη με αερομεταφορές από την Κωνσταντινούπολη.

