ΛΑΒΡΟΦ: «Ψυχροπολεμική η πρόταση των ΗΠΑ»

Σε ομιλία του στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η πρόταση των ΗΠΑ για τη σύγκληση συνόδου “για τη Δημοκρατία” είναι «στο πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου, καθώς κηρύσσει μια νέα ιδεολογική σταυροφορία» εναντίον όσων θεωρεί πως δεν τάσσονται στο δημοκρατικό στρατόπεδο.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η χρήση μονομερών κυρώσεων και περιορισμών από χώρες, υπονόμευσε τα προνόμια του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αρχιτεκτονική με επίκεντρο τον ΟΗΕ που διαμορφώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, “η οποία έχει επανειλημμένα αποδείξει αξιόπιστη ασφάλεια έναντι καταστροφικών σεναρίων εν όψει παγκοσμίων προκλήσεων. Ο κόσμος χρειάζεται ενότητα και όχι νέο διχασμό” δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε οτι το Συμβούλιο Ασφαλείας να μεταρρυθμιστεί και να προσαρμοστεί «στην πραγματικότητα της πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης διευρύνοντας την με αυξημένη εκπροσώπηση της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής» και να λάβει «γνήσια συλλογική δράση».

Επεσήμανε επίσης την πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Πούτιν, να συγκληθεί σύνοδος κορυφής των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου δηλαδή της Κίνας, Γαλλίας, Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου – για «μια ειλικρινή συζήτηση για θέματα παγκόσμιας σταθερότητας» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Share