Η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει το πρώτο βήμα για να μετατρέψει τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί σε λιμάνι που θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πολεμικά πλοία φίλιων χωρών. Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε μελέτη διάρκειας ενός έτους για την επέκταση της βάσης, σύμφωνα με ενημέρωση που ανάρτησε στις 6 Οκτωβρίου, ενώ λεπτομέρειες για τους στόχους του έργου έδωσε ο αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Λουκάς του Ναυτικού της Κύπρου σε συνομιλία του με το Janes στις 8 Οκτωβρίου.
Πάνω από οκτώ θέσεις για μεγάλα πλοία
Όπως εξήγησε ο αρχιπλοίαρχος Λουκάς, βασικός στόχος της μελέτης είναι να εξασφαλιστεί επαρκής χώρος ελλιμενισμού για περισσότερα από οκτώ μεγάλου εκτοπίσματος πολεμικά πλοία επιφανείας και πλοία υποστήριξης «φίλιων ναυτικών». Η χρήση της βάσης από ξένα πλοία θα υπόκειται στην έγκριση των κυπριακών αρχών. Η μελέτη θα καθορίσει τον τελικό αριθμό των θέσεων, τα όρια μεγέθους των πλοίων που θα εξυπηρετούνται και τις τεχνικές προδιαγραφές.
Η επέκταση αφορά κυρίως τις λιμενικές και θαλάσσιες υποδομές. Η χερσαία έκταση της βάσης μένει προς το παρόν ίδια, αν και προβλέπονται αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις ξηράς.
Δύο ελληνικές εταιρείες αναλαμβάνουν τη μελέτη
Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία TRITON και MARNET, που αποτελείται από δύο μελετητικά γραφεία με έδρα την Αθήνα. Η TRITON Consulting Engineers A.E. δραστηριοποιείται στον πολιτικό, θαλάσσιο, στατικό, γεωτεχνικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, ενώ η MARNET A.E. ειδικεύεται σε λιμενικά, παράκτια και περιβαλλοντικά έργα. Η επιλογή ελληνικής κοινοπραξίας για ένα έργο αυτής της σημασίας δείχνει πόσο στενά λειτουργεί πλέον η ελληνοκυπριακή συνεργασία και στο πεδίο των αμυντικών υποδομών.
Από τα περιπολικά στα μεγάλα αντιτορπιλικά
Σήμερα το λιμάνι του Μαρί καλύπτει μόνο τις ανάγκες του Ναυτικού της Κύπρου, που διαθέτει έναν ευέλικτο στόλο παράκτιας ασφάλειας με περιπολικά και ταχύπλοα σκάφη. Το μεγαλύτερο πλοίο του είναι το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλασία» (A620), με εκτόπισμα 900 τόνων, μήκος 62 μέτρων και πλάτος 10,7 μέτρων. Η απόσταση από ένα τέτοιο πλοίο έως τις φρεγάτες και τα αντιτορπιλικά των συμμάχων, που συχνά ξεπερνούν τους 6.000 τόνους, εξηγεί γιατί χρειάζεται εντελώς νέα λιμενική υποδομή. Τα συμμαχικά πολεμικά πλοία που επισκέπτονται την Κύπρο ελλιμενίζονται συνήθως στα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, ενώ το νησί έχει ήδη αποκτήσει ρόλο στήριξης συμμαχικών επιχειρήσεων, όπως έδειξε και η αποστολή του HMS Dragon για την άμυνα των βάσεων.
Το έργο εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης των αμυντικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα αναβαθμίζεται η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ενώ στο Μαρί προωθείται, με αμερικανική χρηματοδότηση, ελικοδρόμιο για μεγάλα μεταγωγικά ελικόπτερα, μεταξύ άλλων για επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων από περιοχές κρίσης.
Τι σημαίνει για την Ανατολική Μεσόγειο
Μια βάση που θα φιλοξενεί συμμαχικούς στόλους στη νότια ακτή της Κύπρου θα αλλάξει τα δεδομένα για την παρουσία ευρωπαϊκών και αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή. Το έργο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού: ούτε οι τεχνικές προδιαγραφές ούτε το χρονοδιάγραμμα κατασκευής έχουν οριστικοποιηθεί, κάτι που θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σε περίπου έναν χρόνο.

