, ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Yπογράφηκε η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ, NEMESIS HD

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Yπογράφηκε η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ

Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν δεσμεύτηκαν να αλληλοϋποστηριχθούν σε σχέση με τις εδαφικές αξιωσεις που έχει ο καθένας τους στην Κύπρο, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο Κασμίρ αντίστοιχα, ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu.

Η νέα συμφωνία, γνωστή ως Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ, που υπογράφηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τους ομολόγους από το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν,θα επιδιώξει επίσης να εμβαθύνει τους πολιτικούς, οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς των τριών κρατών.

Και οι τρείς χώρες εμπλέκονται σε εδαφικές διαμάχες σε περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα οι εντάσεις κλιμακώνονται.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία εξελήχθηκε σε πόλεμο που διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες. Την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε μεγάλο μέρος την διεθνούς κοινότητας, παρ’ όλ’ αυτά όμως κατάφερε να προσαρτήσει σημαντικό κομμάτι της περιοχής, κυρίως λόγω της μεγάλης στρατιωτικής υποστήριξης που έλαβε από την Τουρκία.

Η Τούρκία ενεπλάκη ενεργά στον πόλεμο καθώς προμήθευσε συνεχώς το Αζερμπαϊτζάν με drones, στρατιωτικό εξοπλισμό και Σύριους μισθοφόρους. Παράλληλα, έκανε προσπάθιες να ανοίξει κι άλλο μέτωπο προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά μας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Κασμίρ επίσης τον τελευταίο καιρό έχει τεταθεί σημαντικά το κλίμα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, με τη Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ εκφράστηκε αλληλεγγύη στις προσπάθειες των Αζέρων για «ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των απελευθερωμένων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν». Η συμφωνία ζητά επίσης μια «ρεαλιστική και αμοιβαία συμφωνημένη» λύση στα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν «εξέφρασαν επίσης τη βαθιά ανησυχία τους για τις μονομερείς ενέργειες της 5ης Αυγούστου του 2019», αναφερόμενοι στην απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ. Η κίνηση αυτή μείωσε σημαντικά την αυτονομία της περιοχής, η οποία διεκδικείται και από το Πακιστάν.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ θα επιδιώξει την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας και της καταπίεσης των Μουσουλμάνων.

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »