Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε συγκρότημα της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα – Τι αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στο στόχαστρο της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ βρέθηκε χθες το βράδυ το κτηριακό συγκρότητα της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας. Κατά την αεροπορική επιδρομή φέρεται να βομβαρδίστηκε κτήριο παρακείμενο στην εκκλησία που υπόκειται επίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στο κτηριακό συγκρότημα της εκκλησίας είχε βρει καταφύγιο μεγάλος αριθμός αμάχων, τόσο χριστιανών όσο και μουσουλμάνων, εν μέσω του πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και των ισραηλινών βομβαρδισμών στην περιοχή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος που ηγείται της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου ανέφερε πως στο κτηριακό συγκρότημα βρίσκονταν πάνω από 400 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί μόνο δύο θάνατοι από την επίθεση, αλλά σίγουρα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του κτηρίου.

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε συγκρότημα της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα - Τι αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Πηγή φωτογραφίας: https://jerusalem-patriarchate.info

Η Χαμάς αρχικά είχε ανακοινώσει ότι κατά την επιδρομή χτυπήθηκε ο ίδιος ο ναός, κάτι τέτοιο όμως δεν επαληθεύεται. Διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κάνουν λόγο για κτήριο που ανήκε στην εκκλησία και βρισκόταν δίπλα από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το περιστατικό είναι καταδικαστέο και θα έπρεπε να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες και από τις δύο πλευρές, καθώς η επίθεση αφενός κόστισε τη ζωή σε αμάχους και αφετέρου έθεσε σε κίνδυνο ένα σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε το περιστατικό. Στην ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Το Όρθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει τη σθεναρώτερη καταδίκη του για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η οποία έπληξε τον εκκλησιαστικό χώρο του στην πόλη της Γάζας.

Το Πατριαρχείο τονίζει ότι η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων, τα οποία παρέχουν προστασία στους άμαχους πολίτες […] συνιστά έγκλημα πολέμου, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί.

Παρά την προφανή στόχευση των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων εκκλησιών […] το Πατριαρχείο μαζί με τις άλλες εκκλησίες, παραμένει προσηλωμένο στην εκπλήρωση του θρησκευτικού και ηθικού καθήκοντος παροχής βοήθειας, υποστήριξης και καταφυγίου προς τους ταλαιπωρημένους […]».

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα