Σε μια πρόσφατη και ανησυχητική εξέλιξη εντός των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) MQ-9 Reaper των ΗΠΑ προχώρησε χθες σε αναγκαστική προσγείωση στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, θέτοντας στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα των αυξημένων παρεμβολών GPS ( GPS jamming) που υποπτεύεται ότι προέρχεται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας. Αυτό το περιστατικό, που αναφέρθηκε επίσημα από τις αρχές των ΗΠΑ και της Πολωνίας, σήμερα Τρίτη, αυξάνει τις ανησυχίες στην Ευρώπη για την ασφάλεια των συστημάτων πλοήγησης και επικοινωνίας στον εναέριο χώρο γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα και σε χώρες του ΝΑΤΟ γεγονός που συζητήθηκε και στο πρόσφατο LIVESTREAM μας.
Συγκεκριμένα, το MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, βρίσκονταν σε εκπαιδευτική αποστολή όταν έχασε ξαφνικά την επικοινωνία με τον σταθμό ελέγχου του και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο Mirosławiec στη βορειοδυτική Πολωνία.
Αυτό το περιστατικό φέρνει ξανά στο φως τις αυξανόμενες αναφορές τους τελευταίους μήνες για παρεμβολές στα συστήματα GPS αλλά και στις επικοινωνίες, οι οποίες πιθανότατα παραπέμπουν σε ρωσικές ηλεκτρονικές παρεμβολές καθώς συμβαίνουν συνήθως κοντά στο Ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Η περιοχή είναι κομβικής σημασίας για την Ρωσία λόγω των στρατηγικών της στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θεωρείται πλέον το σπίτι αρκετών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας. Η οποία με αυτές τις παρεμβολές δοκιμάζει τις δυνατότητες της σε περίπτωση σύγκρουσης.
Πηγές στο NATO αναφέρουν ότι η συμμαχία έχει δώσει ήδη τις απαιτούμενες απαντήσεις χωρίς να αναφέρει επίσημα την Ρωσία ως υπεύθυνη. Αεροσκάφη του NATO σύμφωνα με Ρωσικές αναφορές αρκετές φορές φέρεται να παρεμβάλουν τα συστήματα των Ρωσικών δυνάμεων και ήδη η Βρετανία έχει ξεκινήσει έρευνα για να βρεθεί η πηγή των παρεμβολών κατά του NATO.
Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ