ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκκένωση βάσεων στη Μέση Ανατολή – Με το χέρι στη σκανδάλη για Ιράν, Ισραήλ-ΗΠΑ

Σε φάση τελικής επιχειρησιακής προετοιμασίας φαίνεται να εισέρχονται οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, υλοποιώντας σχέδιο ταχείας διασποράς και προστασίας δυνάμεων. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ προχωρούν σε εκκένωση κρίσιμου προσωπικού και μέσων από την στρατηγική αεροπορική βάση Al Udeid (Αλ Ουντεΐντ) στο Κατάρ, ενόψει επικείμενης διαταγής του Προέδρου […]

Σε φάση τελικής επιχειρησιακής προετοιμασίας φαίνεται να εισέρχονται οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, υλοποιώντας σχέδιο ταχείας διασποράς και προστασίας δυνάμεων. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ προχωρούν σε εκκένωση κρίσιμου προσωπικού και μέσων από την στρατηγική αεροπορική βάση Al Udeid (Αλ Ουντεΐντ) στο Κατάρ, ενόψει επικείμενης διαταγής του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για προσβολή στόχων στο Ιράν.

Η κινητικότητα αυτή ερμηνεύεταιως σαφής ένδειξη ότι το πλήγμα επίκειται άμεσα –πιθανώς εντός των επόμενων ημερών– καθώς η απόσυρση των ευάλωτων μονάδων υποστήριξης αποτελεί πάγια τακτική πριν από την έναρξη εχθροπραξιών υψηλής έντασης.

Το κέντρο βάρους των εξελίξεων εντοπίζεται στην αεροπορική βάση Al Udeid, η οποία λειτουργεί ως το στρατηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM). Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το NBC News και το Reuters, έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης εκατοντάδων στρατιωτών σε ασφαλέστερες τοποθεσίες και ξενοδοχειακές μονάδες εκτός της περιμέτρου της βάσης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών από πιθανά ιρανικά βαλλιστικά πλήγματα. Το ίδιο φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει και στις βάσεις στο Ιράκ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η πληροφορία για τη μεταστάθμευση δώδεκα αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού (Aerial Refueling Tankers) της US Air Force.

Η απομάκρυνση αυτών των «πολλαπλασιαστών ισχύος» (force multipliers), που είναι κρίσιμα για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων μεγάλου βεληνεκούς αλλά εξαιρετικά ευάλωτα στο έδαφος, θυμίζει έντονα το μοτίβο προετοιμασίας που ακολουθήθηκε πριν από τα χτυπήματα του περασμένου Ιουνίου σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τα αεροσκάφη μετακινούνται σε βάσεις εκτός της άμεσης εμβέλειας των ιρανικών τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Παράλληλα το Ισραήλ έχει μεταδώσει εντολές υψηλού συναγερμού στην Ισραηλινή αεράμυνα αλλά και στις μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας του, ειδικά σε μοίρες όπως η 116 που επιχειρεί με F-35 από την αεροπορική βάση Νεβατίμ.

Πληροφορίες (HUMINT/OSINT) και Ιρανικά Αντίποινα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν συλλέξει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη έχει ενεργοποιήσει σχέδια στοχοποίησης αμερικανικών εγκαταστάσεων. Αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε στο CNN ότι το Ιράν προετοιμάζεται να πλήξει αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία ως άμεσα αντίποινα.

Η στρατηγική αυτή υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο πυραύλων μέσου βεληνεκούς ή να ενεργοποιήσει τα δίκτυα των πληρεξουσίων της (proxies) στην περιοχή για ασύμμετρα χτυπήματα.

  • Βρετανική εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι και η βρετανική RAF αποσύρει προσωπικό από την Al Udeid, ευθυγραμμιζόμενη με τα αμερικανικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
  • Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με νέα επικοινωνία να έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, στοιχείο που υποδηλώνει συντονισμό σε επίπεδο κορυφής για την «επόμενη μέρα» (day-after scenarios).
  • Η Lufthansa προχώρησε σε άμεση ανάκληση των πληρωμάτων της και αναστολή πτήσεων προς το Ισραήλ από την Πέμπτη, μια κίνηση που στον τομέα των πληροφοριών (OSINT) θεωρείται συχνά ως πρόδρομος δείκτης στρατιωτικής σύρραξης.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, εκτίμησαν ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ είναι πλέον «πιθανή» και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σφιχτό, εντός των επόμενων 24 ωρών. Η εκτίμηση του NEMESISHD είναι οτι η εκδήλωση ισχυρής επίθεσης θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει τελικό χρονοδιάγραμμα. Οι κινήσεις των ΗΠΑ πιθανότατα προσπαθούν να προλάβουν προληπτικό πλήγμα από Ιράν.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Ρεπορτάζ από Enforce Tac 2026: Συστήματα υψηλής τεχνολογίας από την ελληνική Theon Sensors και νέες συμβάσεις εξαγωγών

Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης για συστήματα νυχτερινής όρασης έφερε την Theon Sensors στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης Enforce Tac 2026. Με νέα συμβόλαια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η ελληνική εταιρεία εδραιώνει την παγκόσμια κυριαρχία της.

ΛΑΙΛΑΨ και Neptune Strike: Ασταμάτητη ετοιμότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου οι προγραμματισμένες...

Τελεσίγραφο εξόντωσης από Κατς στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ: «Δεν θα ζήσεις αρκετά για να δεις τι έρχεται» – Πόλεμος στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατς, εξαπέλυσε τελεσίγραφο εξόντωσης προς τον Ναΐμ Κασέμ, προαναγγέλλοντας επιβολή πλήρους στρατιωτικού ελέγχου μέχρι τον ποταμό Λιτάνι. Με φόντο τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και του Ιράν κατά το εβραϊκό Πάσχα, το Τελ Αβίβ ξεκαθαρίζει πως η ηγεσία της οργάνωσης θα πληρώσει το «βαρύτερο δυνατό τίμημα».

O Τραμπ μιλά για «Νίκη» και το Ιράν απειλεί για «συντριπτικά» πλήγματα «μέχρι να παραδωθούν ΗΠΑ-Ισραήλ»

Σε διάγγελμα του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν «αποδεκατίσει» τις υποδομές του Ιράν, θέτοντας ορίζοντα δύο-τριών εβδομάδων για την ολοκλήρωση των στρατηγικών στόχων. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς, απειλεί με «συντριπτικά» αντίποινα και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία των διπλωματικών συνομιλιών.

Περισσότερες Εξελίξεις