“ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” – Τούρκος αντιναύαρχος

“ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” – Τούρκος αντιναύαρχος

Όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει μέσω twitter, το νοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στην Τουρκία. Ο Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Τζεμ Γκιουρντενίζ, σε συνέντευξή του στο Sputnik εξέφρασε την ανησύχια ότι οι ΗΠΑ με την προσπάθεια μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου να ενισχύσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στοχεύουν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα, παραγκωνίζοντας την Τουρκία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

“Ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, όταν οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις εισήλθαν σε μια νέα φάση, ξεκίνησε μια περίοδος γεωπολιτικής φιλίας στην ελληνοαμερικανική προσέγγιση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2010.

Για να μιλήσω στη γλώσσα τους, η “αύξηση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο” έχει ενοχλήσει βαθιά την Ελλάδα.

Οι Η.Π.Α. έκαναν καλή χρήση αυτής της κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η μετάβαση από τον Ντόναλντ Τραμπ στην εποχή Μπάιντεν και το γεγονός ότι πολλοί γερουσιαστές και υπουργοί της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστηριζαν πάντα την Ελλάδα, έφεραν την Ελλάδα στο προσκήνιο, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα” δήλωσε ο Γκιουρντενίζ.

Η Κρήτη είναι μια από τις σημαντικότερες βάσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Τα τουρκικά στενά είναι μια περιοχή όπου το 60 τοις εκατό των εισαγωγών και εξαγωγών της Ρωσίας περνούν από και προς το Αιγαίο Πέλαγος. Είναι ένα μέρος από το οποίο περνούν 3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα.

Μπορούν να ελέγξουν αυτή την περιοχή μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου και της ναυτικής βάσης στην Κρήτη. Αυτό, φυσικά, θα δημιουργήσει μια κατάσταση υπέρ της Ελλάδας εάν υπάρξει μια τουρκο-ελληνική σύγκρουση στο μέλλον, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας, θα είναι επίσης ένας στρατηγικός πολλαπλασιαστής δυνάμεων.

Οι βάσεις ραντάρ που θα δημιουργηθούν στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση θα μπορούν να παρέχουν υψηλό επίπεδο επίγνωσης της κατάστασης σε όλους τους τομείς.” είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α..

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »