Connect with us

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΜΗΝΥΜΑ Α/ΓΕΕΘΑ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΟ: «Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς»

Από τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης του Αιγυπτίου ομολόγου του, συνοδευόμενος από τον Υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και τον Υποναύαρχο Φραγκίσκο Λελούδα ΠΝ και τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδας στο Καΐρο Πλοίαρχο Γεώργιο Χατζή ΠΝ και φωτογραφίζοντας την Τουρκία ειπε:

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ως εχθρό αν δεν μας αναγνωρίσει πρώτα αυτός. Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου General Mohamed Zaki, τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Lieutenant General Mohamed Farid Hegazy, την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, τον Γενικό Πρόξενο Αλεξάνδρειας κ. Αθανάσιο Κοτσιώνη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλξάνδρειας κ. Ιωάννη Σιόκα και την Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (1909) και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄» Δρ. Ειρήνης-Λιλίκα Παντελή Θλιβίτου.

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και στο Μνημείο του δολοφονηθέντος Προέδρου της Αιγύπτου Μουχάμαντ Ανουάρ ας-Σαντάτ.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με τον Υπουργό Άμυνας και με τον Αρχηγό ΓΕΕΔ της Αιγύπτου, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.

Επίσης αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της εδραίωσης της ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ άλλων και με την αύξηση του αριθμού των κοινών δραστηριοτήτων τους.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Αίγυπτος στη Μεσόγειο, είναι κομβικός και τις σχέσεις μας τις αναβαθμίζουμε συνέχεια. Εδώ και αρκετά χρόνια, διεξάγουμε μαζί δραστηριότητες, που δείχνουν και επιδεικνύουν τη θέλησή μας και την κοινή μας βούληση να σταθεροποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την περιοχή».

Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι «υπάρχουν κάποιοι τριγμοί και κάποιοι κλυδωνισμοί στην περιοχή εξαιτίας ενός συγκεκριμένου κράτους». Και τόνισε: «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ως εχθρό αν δεν μας αναγνωρίσει πρώτα αυτός. Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς».

Κατά την συνάντηση του με την Α. Θ. Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής εξήρε το έργο που επιτελείται από το παλαίφατο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Πόλεως του Αλεξάνδρου, το οποίο παράλληλα με το μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό ποιμαντικό του έργο, διαφυλάσσει το ένδοξο Ελληνικό παρελθόν στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας επάξια μια αδιάλειπτη ελληνική παρουσία 2.300 χρόνων.

Μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου περιηγήθηκε στους ιστορικούς της χώρους και ενημερώθηκε για το μοναδικό της πλούσιο αρχείο.

Τέλος κατά τις συναντήσεις του με μέλη των ιστορικών Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αναφέρθηκε στον καταλυτικό τους ρόλο στη διατήρηση του Ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας με ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις τους Έλληνες που μένουν και δραστηριοποιούνται στην χώρα.

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

Comments

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκική προπαγάνδα Τουρκική προπαγάνδα

“Κατεχόμενα χωριά”: Έχει ξεφύγει απο κάθε μέτρο η Τουρκική προπαγάνδα & οι προκλήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσαν τον Δένδια για τις εξελίξεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ολυμπιακή Συνεργασία-21» «Ολυμπιακή Συνεργασία-21»

«Ολυμπιακή Συνεργασία-21» – Αμερικανικά M1 Abrams περνούν τον Νέστο με LEO2HEL

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΙ | Επέστρεψαν 7 ήρωες που πολέμησαν στην Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Advertisement

Copyright © 2014-2021 NEMESISHD. All Rights Reserved

Connect
Translate »