Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2026

LIVE

Γάζα: Τέταρτος χειμώνας σε σκηνές – Ο ΟΗΕ αναφέρει επεισόδια σε αυτοκινητοπομπές και 950.000 ανθρώπους σε κίνδυνο πλημμύρας G20: Ο Ρούμπιο φιλοξενεί στην Ατλάντα τους υπουργούς Εξωτερικών στις 30 και 31 Οκτωβρίου – Στην ατζέντα ναυσιπλοΐα, ενέργεια και επισιτιστική ασφάλεια Αγνοούμενοι της Κύπρου: 920 ακόμη χωρίς απάντηση – Τα στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής και οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ Ocean Barrier: Η Saab παρουσίασε σύστημα υποθαλάσσιας επιτήρησης για λιμάνια, ακτές και κρίσιμες υποδομές BAE Systems και Bombardier: Μνημόνιο για μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς με καναδική βιομηχανική βάση GMLRS: Ρουκέτα άλλαξε στόχο εν πτήσει και κατέστρεψε κινούμενο στόχο σε δοκιμή του Αμερικανικού Στρατού F-47: Η Αμερικανική Αεροπορία σχεδιάζει συγκρότημα 1,057 δισ. δολαρίων στη βάση Νέλις για τις επιχειρησιακές δοκιμές SeaHake mod 4, PLUTO GIGAS και τα οχήματα των ΟΥΚ: Ο υποθαλάσσιος πόλεμος του Πολεμικού Ναυτικού A900: Το μικρό μη επανδρωμένο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που πετά από κάθε πλοίο Camcopter S-100 «ΠΝ 201»: Τα «μάτια» των φρεγατών FDI που πετούν δέκα ώρες πάνω από το Αιγαίο
«Δεν οφείλουμε εξηγήσεις» απαντά η Αθήνα στην Τουρκία μετά της δηλώσεις Φιντάν για «περικύκλωση της Τουρκίας»

Ειδήσεις

Φιντάν κατά Ισραήλ και πρόταση για διάδρομο Κόλπου–Ευρώπης μέσω Συρίας και Τουρκίας – Πρόκληση για IMEC, Ελλάδα και Κύπρο

Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συνδύασε τη σκληρή επίθεσή του κατά του Ισραήλ με ένα ευρύτερο γεωοικονομικό σχέδιο για τη Συρία, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο χερσαίο διάδρομο από τον Κόλπο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας βλάπτοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι, καταστρέφοντας συστηματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Συρίας, αποδυναμώνει το κράτος και «υποστηρίζει έμμεσα τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιδιώκει όχι μόνο να εμποδίσει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, αλλά και να αποτρέψει χώρες όπως η Συρία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος από το να εξελιχθούν σε ισχυρά και οικονομικά σταθερά κράτη.

Διαφήμιση

Για τη νότια Συρία, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Συμφωνία Απεμπλοκής του 1974 αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό πλαίσιο για μια μόνιμη ρύθμιση ασφαλείας με το Ισραήλ.

Ο διάδρομος μέσω Συρίας και Τουρκίας

Το πιο σημαντικό στοιχείο των δηλώσεών του αφορά, ωστόσο, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Ο Φιντάν σημείωσε ότι η Συρία μπορεί να συνδεθεί με τον Κόλπο μέσω Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας, με το Ιράκ προς ανατολάς και με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

«Θέλουμε αυτή η σύνδεση να υπάρξει όχι μόνο στον χάρτη, αλλά και στην πράξη μέσω σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και αγωγών», ανέφερε.

Παρότι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον IMEC, η χάραξη που περιγράφει συνιστά στην πράξη μια εναλλακτική διαδρομή προς τον διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης, ο οποίος βασίζεται σε σύνδεση του Κόλπου με την Ευρώπη μέσω Ιορδανίας και Ισραήλ.

Η τουρκική πρόταση μεταφέρει το κέντρο βάρους βορειότερα, στον άξονα Σαουδική Αραβία–Ιορδανία–Συρία–Τουρκία–Ευρώπη, περιορίζοντας δυνητικά τον ρόλο του Ισραήλ ως κόμβου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν τον ρόλο τους στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές απολήξεις του IMEC.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα λιμάνια, τη ναυτιλία και τις υποδομές της ως πύλη εμπορευμάτων προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η Κύπρος προβάλλεται ως πιθανός κόμβος μεταφόρτωσης, logistics και ενεργειακών διασυνδέσεων.

IMEC Ειδήσεις Ελλάδα Ισραήλ Συρία Τουρκία