Συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην οποία κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας MDCA.
Ανέφερε επίσης ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα γίνει η τελική αξιολόγηση για το θέμα της απόκτησης φρεγατών.
Για την ελληνοαμερικανική συμφωνία ο υπουργός δήλωσε ότι “στο τραπέζι τέθηκε θέμα για την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας ισχύος της MDCA, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές. Μια τέτοια εξέλιξη προσπορίζει όφελος και σε μας.
Αυτά που εμείς ζητούμε από τους Αμερικανούς, είναι λ.χ. η πρόσβαση σε μεγαλύτερα κεφάλαια για στρατιωτική βοήθεια σε τρίτες χώρες ή η αποδέσμευση οπλικών συστημάτων από τα πλεονάζοντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Επιπλέον στόχος μας είναι να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο η συνεκπαίδευση και οι ασκήσεις με διαφορετικά τμήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ειδικές Δυνάμεις, ελικόπτερα, κ.ά.)”.
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας προς την Τουρκία “έχει το δικό της τρόπο, ίσως πιο διακριτικό, και φυσικά όπως άλλες χώρες έχει και τα δικά της οικονομικά συμφέροντα στη γειτονική χώρα, τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Συμφέροντα γερμανικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία, τα οποία καμία γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί έτσι απλά να ακυρώσει από την μια στιγμή στην άλλη. Από την άλλη κι εμείς επιδιώκουμε εμβάθυνση της σχέσης με τους Γερμανούς στον χώρο της Άμυνας“.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι σε πρόσφατη επικοινωνία τους, η Γερμανίδα υπουργός άμυνας ζήτησε “εκ των προτέρων να μάθει τις θέσεις μας προκειμένου να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό μου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιες είναι οι δικές μας θέσεις, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
Άρα μας ακούν και λαμβάνουν υπόψη αυτά που έχουμε να πούμε“.
“Δρομολογήσαμε και τρέχουμε την πρόσκτηση καινούριων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια που διαθέτουμε, προφανώς από την μητρική γερμανική εταιρεία” πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, μιλώντας για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ο ΥΕΘΑ είπε:
“προσερχόμαστε να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα στην ατζέντα και αυτές οι προκαταρκτικές συζητήσεις γίνονται επ’ αυτών των συγκεκριμένων προς συζήτηση θεμάτων μόνο κι όχι για κάθε πιθανή αξίωση που μπορεί να προβάλλει η Τουρκία, φερ’ ειπείν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών”.
“Για εμάς αποστρατιωτικοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει, όσο υπάρχει απειλή εξ Ανατολών. Είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της απειλής.
Όσο υπάρχει απειλή – και εκτιμούμε ότι υπάρχει και εκδηλώθηκε αυτό το καλοκαίρι – δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης.
Το υπέρτατο κυριαρχικό δικαίωμά μας είναι να προστατεύουμε την εθνική μας ακεραιότητα και στη βάση αυτή επιλέγουμε να έχουμε δυνάμεις νόμιμης και προληπτικής άμυνας στα νησιά”.
Σχολιάζοντας τις έρευνες του Oruc Reis τους περασμένους μήνες δήλωσε ότι υπήρχε “καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων”. “Είχαμε μια παράξενη βεβαιότητα ότι αυτή η κινητοποίηση θα πετύχαινε να στείλει στην άλλη πλευρά το μήνυμα αποτροπής.
Ότι δηλαδή οι απέναντι δεν θα έφταναν σε σημείο στρατιωτικής εμπλοκής διότι ήξεραν πως θα αντιμετώπιζαν βαρύ κόστος.
Αυτή είναι η επιβεβαίωση της αποτροπής στην πράξη και μπορώ να πω ότι επιτεύχθηκε με την καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξαν στιγμές έντασης αλλά και κλιμάκωσης. Ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πάντα παρούσες”.
Όσον αφορά στην απόκτηση φρεγατών, ο υπουργός άμυνας επιβεβαίωσε οπως σας ειχαμε αναφέρει στο Nemesis HD ότι “δεν αποκλείστηκε ποτέ η απόκτηση γαλλικών πλοίων και δεν έγινε στην ουσία στροφή σε αμερικανική λύση” και ότι το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί μία προς μία, καθεμιά απο τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από διάφορες χώρες και “η τελική αξιολόγηση θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2021”.
Επεσήμανε δε ότι “θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας, όπως και την παροχή «ενδιάμεσης λύσης» έως ότου ναυπηγηθούν οι νέες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που συνολικά θα εξελιχθεί σε διάστημα 7 – 8 ετών”.
Κλείνοντας τη συνέντευξη αναφέρθηκε στο θέμα των αεροσκαφών F-35 εκτιμώντας ότι η συζήτηση για τα F-35 “θα ακολουθήσει χρονικά την ολοκλήρωση αυτών των δύο προγραμμάτων (σ.σ. απόκτηση RAFALE και αναβάθμιση F-16). Έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας προς τους Αμερικανούς να ενταχθούμε στο πρόγραμμα των F-35, ασφαλώς όμως αυτό θα είναι και συνάρτηση των οικονομικών μας δυνατοτήτων οι οποίες δεν είναι ανεξάντλητες”.