Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθνική Ανακεφαλαίωση: Η προσπάθεια και τα προβλήματα της Ελλάδας στην Λιβύη

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Εθνική Ανακεφαλαίωση: Λιβύη

Ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λιβύη, Ιωάννης Σταματέκος έχει πιάσει δουλειά και παλεύει για την σύσφιξη των σχέσεων, εν όψει των εκλογών στην αφρικανική χώρα αλλα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Ιωάννης Σταματέκος και η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς (Λίβυα ΥΠΕΞ) | Λιβύη
PHOTO: MFA Libya

«O Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Hussein Αl-Qatrani μας εξέφρασε με μεγάλη σαφήνεια οτι το τουρκολιβυκό μνημόνιο θεωρείται άκυρο για τη λιβυκή πλευρά» είπε ο Ιωάννης Σταματέκος κατα την σύνεντευξη του στο Star στις 2 Φεβρουαρίου 2022.

Η δήλωση αυτη έβαλε τέλος στα σενάρια περί ενσωμάτωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου στην πολιτική της Λιβύης αλλα βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις αλλών αξιωματούχων της Λιβύης όπως του μεταβατικού πρωθυπουργού.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ-Χαμίντ Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στις 25/02/2021 ότι η θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ.

Απο τότε, αρκετές φορές τα λόγια του έχουν διαψευστεί ή επιβεβαιωθεί απο αλλους Λίβυους αξιωματούχους ειδικά απο την Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Δεν φταίει για αυτό το ζήτημα η Ελληνική Διπλωματική προσπάθεια, αλλα το εμφυλιακό κλίμα της Λιβύης που δεν αφήνει να έχει καποιο εκλογικό σώμα ενιαία στάση στην χώρα με αποτέλεσμα να λένε και να ξελένε ανάλογα με την περίσταση.

Σημαντική επένδυση αποτελεί και η επένδυση της ΜΕΤΚΑ της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε που επενδύει στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ.

Μάλιστα σε νέα συνάντηση που είχε ο Ιωάννης Σταματέκος με τον Δήμαρχο του Τομπρούκ την Κυριακή σύμφωνα με το έγκυρο LibyaReview, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Τομπρούκ και Ελλάδας.

Θα επανέλθουμε με νέο άρθρο στη σειρά «Εθνική Ανακεφαλαίωση» αμέσως μετά τις Λιβυκές εκλογές.

NEMESISHD.GR – Κοινοποιήστε την είδηση στους φίλους σας!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα