Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το πρώτο Ελληνικό F-16V «005» με ολοκληρωμένο λογισμικό επέστρεψε από τις ΗΠΑ και προσγειώθηκε στην Τανάγρα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σήμερα, στις 20 Ιουλίου 2023, το πρώτο ελληνικό F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας που αναβαθμίστηκε στις ΗΠΑ με σειριακό αριθμό 005 προσγειώθηκε επιτυχώς στην αεροπορική βάση της Τανάγρας μετά από πολλαπλές δοκιμές που έγιναν σε Hardware και software, ολοκληρώνοντας την αναβάθμιση στην τεχνική πτυχή της και για τα αεροσκάφη που αναβαθμίζει ήδη η ΕΑΒ στο Hardware.

Αφού υποβληθεί στους απαραίτητους και τυπικούς ελέγχους, θα βαφτεί με τα ελληνικά markings και το αεροσκάφος θα ενσωματωθεί στην 335η Μοίρα «Τίγρης» για να ενταχθεί σε υπηρεσία με τα υπόλοιπα αναβαθμισμένα F-16V (Vipers) που έχει παραδώσει ήδη η ΕΑΒ.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το πρώτο Ελληνικό F-16V με ολοκληρωμένο λογισμικό επέστρεψε από τις ΗΠΑ και προσγειώθηκε στην Τανάγρα - NEMESIS HD
PHOTO: NEMESIS HD SCREENSHOT FROM US DOD VIDEO

Η αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος F-16 Viper – Block 70/72 (52+ V config), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας και στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε όπως σας ενημερώσαμε από τους πρώτους, αν όχι πρώτοι πριν ένα μήνα, με την υποστήριξη της 416ης Μοίρας Δοκιμών Πτήσεων (FLTS) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Edwards. Η FLTS έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση της αναβάθμισης, λειτουργώντας ως η αιχμή του δόρατος του προγράμματος F-16V καθώς ήταν υπεύθυνοι για την ενσωμάτωση και την αξιολόγηση των αναβαθμισμένων εξαρτημάτων, διασφαλίζοντας ότι το αεροσκάφος πληρούσε τα υψηλότερα πρότυπα απόδοσης και αξιοπιστίας.

Η διαδικασία για την αναβάθμιση του «005» αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, καθώς περιλάμβανε σχολαστικές δοκιμές, ανάλυση και συνεχείς ελέγχους διαλειτουργικότητας του radar AESA SABR με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 και παράλληλα με την αναβάθμιση των F-16C/D σε VIPER εξετάζεται και η προμήθεια μεγάλου πακέτου όπλων για την κατακόρυφη αύξηση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της χώρας. Η προσγείωση του ολοκληρωμένου F-16V στην Τανάγρα ανοίγει πραγματικά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΠΑ.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα