Γερεβάν, Αρμενία – Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Αρμενίας, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατέστησε σαφές πως η χώρα θα αποχωρήσει μόνιμα από τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Αυτή η δήλωση έρχεται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ρωσίας να προστατεύσει την Αρμενία και το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από τις πολλαπλές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο Πασινιάν κατηγόρησε τη Ρωσία όχι μόνο ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αλλά και ότι συνωμοτεί με το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της βουλής της Αρμενίας, ο Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε την απογοήτευσή του από την CSTO και δήλωσε πως η χώρα θα εγκαταλείψει οριστικά τον οργανισμό. «Αποδείχθηκε ότι τα μέλη της συμμαχίας δεν εκπληρώνουν τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις τους, αλλά σχεδιάζουν με το Αζερμπαϊτζάν έναν πόλεμο εναντίον μας» είπε ο Αρμένιος Πρωθυπουργός.
Απαντώντας στις αντιδράσεις μελών της αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Θα φύγουμε. Θα το αποφασίσουμε το πότε θα βγούμε. Ποιο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα; Μπορούμε να γυρίσουμε πίσω; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Ερωτηθείς από βουλευτή της αντιπολίτευσης για την πορεία που έχει πάρει η χώρα, ο Πασινιάν εξέφρασε την ελπίδα του για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον μετά την αποχώρηση της Αρμενίας από την CSTO. «Οδεύουμε προς την πραγματική Αρμενία, τη Δημοκρατία της Αρμενίας, ένα κυρίαρχο, ασφαλές, ειρηνικό κράτος με οριοθετημένα σύνορα. Και μην ανησυχείς, δεν θα επιστρέψουμε από εκεί» είπε.
Η Αρμενία μετά από τους πολέμους των τελευταίων ετών με το Αζερμπαϊτζάν, δείχνει ολοένα και περισσότερο να γυρίζει την πλάτη στη Ρωσία, στρέφοντας το βλέμμα σταδιακά προς τη Δύση. Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Νικόλ Πασινιάν πριν μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει σε συνέντευξή του στο France 24 το «πάγωμα» της συμμετοχής της Αρμενίας στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το μέλλον της χώρας στη συμμαχία.
Η Ρωσία τότε είχε κάνει λόγο για μια κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών που επρόκειτο να ξεπεραστεί με τον διάλογο, ενώ παράλληλα, είχε προειδοποιήσει πως αν η Αρμενία συμμαχήσει με κράτη της Δύσης θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση που βρέθηκε η Ουκρανία.