Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2026

LIVE

Η Βουλή της Αιγύπτου εξουσιοδότησε τον Σίσι να στηρίξει στρατιωτικά τη Σαουδική Αραβία απέναντι στους Χούθι – Υπερψήφισαν τα δύο τρίτα Κοίτασμα «Κρόνος»: Η Eni υπέγραψε τις κύριες συμβάσεις στη Λευκωσία – Πρώτο κυπριακό αέριο το 2028 μέσω Αιγύπτου Ρικ Σκοτ: Το ταξίδι σε Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο «ενίσχυσε» τη σκληρή γραμμή μου απέναντι στον Ερντογάν Κοινή δήλωση Ελλάδας, ΕΕ, Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν και ΗΑΕ στον ΟΗΕ: «Άκυρο και ανυπόστατο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Καμία θεμιτή αιτιολόγηση» στις αντιδράσεις της ΕΕ – Περιμένει σεβασμό στην «κοινή βούληση» Τουρκίας και Λιβύης Κύπρος – Ισραήλ: Υπογράφηκε η συμφωνία για νέο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Sa’ar 62 με συστήματα Rafael – Αναβαθμίζεται και το «Ιωαννίδης» EA-18G Growler: Σε πλήρη παραγωγή η νέα μονάδα ηλεκτρονικής επίθεσης NGEAU – Σύμβαση 184 εκατ. δολαρίων στη General Dynamics Ουκρανικά drones στο Περμ, πάνω από 1.400 χλμ. από τα σύνορα: Στο στόχαστρο η Avisma, λένε ουκρανικά κανάλια – Πέντε τραυματίες εργαζόμενοι Χεβρώνα: Τέταρτη ημέρα ισραηλινής επιχείρησης μετά τον θάνατο δύο στρατιωτών – Πάνω από 2.600 εκτοπισμένοι, λένε οι παλαιστινιακές αρχές Βορονέζ: Δύο νεκροί και 17 τραυματίες από μαζική επίθεση ουκρανικών drones – Συντρίμμια έπεσαν σε τρένο
ΕΚΤΑΚΤΟ: Ρήγμα στην CSTO - «Θα φύγουμε» λέει ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας

Ειδήσεις

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ρήγμα στην CSTO – «Θα φύγουμε» λέει ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας

Photo by Nikol Pashinyan

Γερεβάν, Αρμενία – Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Αρμενίας, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατέστησε σαφές πως η χώρα θα αποχωρήσει μόνιμα από τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Αυτή η δήλωση έρχεται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ρωσίας να προστατεύσει την Αρμενία και το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από τις πολλαπλές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο Πασινιάν κατηγόρησε τη Ρωσία όχι μόνο ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αλλά και ότι συνωμοτεί με το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της βουλής της Αρμενίας, ο Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε την απογοήτευσή του από την CSTO και δήλωσε πως η χώρα θα εγκαταλείψει οριστικά τον οργανισμό. «Αποδείχθηκε ότι τα μέλη της συμμαχίας δεν εκπληρώνουν τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις τους, αλλά σχεδιάζουν με το Αζερμπαϊτζάν έναν πόλεμο εναντίον μας» είπε ο Αρμένιος Πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις αντιδράσεις μελών της αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Θα φύγουμε. Θα το αποφασίσουμε το πότε θα βγούμε. Ποιο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα; Μπορούμε να γυρίσουμε πίσω; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Διαφήμιση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ρήγμα στην CSTO - «Θα φύγουμε» λέει ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας
Photo by Nikol Pashinyan

Ερωτηθείς από βουλευτή της αντιπολίτευσης για την πορεία που έχει πάρει η χώρα, ο Πασινιάν εξέφρασε την ελπίδα του για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον μετά την αποχώρηση της Αρμενίας από την CSTO. «Οδεύουμε προς την πραγματική Αρμενία, τη Δημοκρατία της Αρμενίας, ένα κυρίαρχο, ασφαλές, ειρηνικό κράτος με οριοθετημένα σύνορα. Και μην ανησυχείς, δεν θα επιστρέψουμε από εκεί» είπε.

Η Αρμενία μετά από τους πολέμους των τελευταίων ετών με το Αζερμπαϊτζάν, δείχνει ολοένα και περισσότερο να γυρίζει την πλάτη στη Ρωσία, στρέφοντας το βλέμμα σταδιακά προς τη Δύση. Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Νικόλ Πασινιάν πριν μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει σε συνέντευξή του στο France 24 το «πάγωμα» της συμμετοχής της Αρμενίας στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το μέλλον της χώρας στη συμμαχία.

Η Ρωσία τότε είχε κάνει λόγο για μια κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών που επρόκειτο να ξεπεραστεί με τον διάλογο, ενώ παράλληλα, είχε προειδοποιήσει πως αν η Αρμενία συμμαχήσει με κράτη της Δύσης θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση που βρέθηκε η Ουκρανία.

CSTO Αρμενία Ειδήσεις ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΣΙΝΙΑΝ Ρωσία